Başkent, Engelliler İçin Yeniden İnşa Ediliyor

ANKARA - ŞENAY ÜNAL - Başkent Ankara, kamu kullanımına açık alanların engellilerin erişebileceği hale getirilmesi için belediyelere tanınan 8 yıllık süre kapsamında, kaldırımlardan üst geçitlere, otobüslerden asansörlere kadar daha "sorunsuz" bir şehir haline getirilmeye çalışılıyor.

AA muhabirinin Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Başkent, diğer tüm çağdaş başkentlerde de olduğu gibi engellerin kaldırıldığı bir şehir standartına kavuşturuluyor.

EGO Genel Müdürlüğünce bu çerçevede bina girişlerine tekerlekli sandalye kullanıcıları için rampa yapıldı, 2007 ve üzeri model araçlara montajı yapılmak üzere, 400 engelli lifti ihalesi tamamlandı. Bin 576 kapalı durağa Braille alfabeli tabletler yerleştirilerek görme engelli vatandaşların kullanımına sunuldu. Şoförlere engellilerle iletişim, engelli hakları ve engelli asansörü araçların kullanımı konularında eğitim verildi.

438 araç, engelli asansörü olarak hizmet vermeye başladı.

400 solo araca, engellilere uygun platform mekanizması takılmasının ihale işlemi bitirilirken, yemekhane hizmetinden yararlanan engelli personeller için yemek servisi hizmeti de garsonlar tarafından sunulmaya başlandı. Hizmet binasındaki otopark ile ziyaretçi otoparkında engellilerin araçlarını park edebilmeleri için yer tahsisi de yapıldı.

-Otoparklarda engellilere özel alanlar

Ulaştırma Dairesi Başkanlığı tarafından tamamlanan işler ise şöyle:

"721 sinyalize kavşağın 59'una sese duyarlı akustik yaya sinyal verici yaya geçidi cihazı monte edildi, tüm ışıklı sinyalizasyon sistemlerinde sinyal sürelerinin, yaya geçişlerine en kısa zaman aralığı 'yavaş bir insanın geçebilmesine uygun' olarak ayarlandı. Butonlu sinyal sistemlerinde, basma düğmesinin engellilerin kolay erişimini sağlamak amacıyla zeminden yüksekliği 90 santimetre ile 120 santimetre arasında olacak şekilde monte edildi.

Yapılan etütlerle trafiğe açık olan ve engelli vatandaşlar için de ihtiyaç duyulacağı tespit edilen bulvar, cadde ve sokaklar üzerinde, ayrıca genel otopark alanlarının tamamında otopark sayısının en az 20'de 1'i, engellilere özel park yeri olarak ayrıldı. Yaya kaldırımında bulunması gereken trafik işaret ve levhaları, kaldırım üzerinde mevcut levha direkleri, ağaçlar, reklam panoları, telefon kulübeleri ve elektrik direkleri gözetilerek bunlarla aynı aks üzerinde monte edildi."

-Görme engelliler için 15 bin metre hissedilebilir yüzey

Görme engellilerin cadde, sokak ve kaldırımları kullanırken karşılaştıkları güçlüklerin giderilmesinde tüm metro istasyonlarının istasyon ve platform katları hissedilebilir yüzey malzemesi uygulaması tamamlandı. Böylece toplam 15 bin metre montaj yapılmış oldu. Ankara Metro İşletmesi için ihtiyaç duyulan 20 acil geçiş turnikesinin montaj işlemleri tamamlandı ve istasyonlardaki en az bir gişenin seviyesi, tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yükseklik olan 86 santimetreye düşürüldü.

-Kaydırmaz şeritler

Bunların yanı sıra 42 mevcut sabit merdiven üzerine yürüyen merdiven yapımı, 36 merdivenin yenilenmesi, 14 yeni asansör yapımı, tekerlekli sandalye platformları montajları da devam ediyor.

Raylı sistemlerde ayrıca, Braille alfabeli istasyon kabartma kat planları, kent içi kabartma toplu taşıma krokisi, kabartma trabzan yönlendirme plakası, asansör kullanım talimatı, istasyon yönlendirme levhaları, asansör içi sesli uyarı sistemleri, sabit merdiven basamakları için kaydırmaz şerit uygulaması yapımları sürdürülüyor.

Kaynak: AA