Alaşehir Emek ve Demokrasi Platformu, Kenan Evren’in Heykelini İstemiyor

Alaşehir Emek ve Demokrasi Platformu 12 Eylül darbesini yapan ve halen darbe yapmak suçuyla yargılanan Kenan Evren heykelinin şehir meydanına dikilmek istenen heykeline karşı imza kampanyası başlattı.

Alaşehir Emek ve Demokrasi Platformu, Kenan Evren’in Heykelini İstemiyor
Alaşehir Sevgiyolu üzerinde açılan stand ile başlatılan ve üç gün sürecek olan imza kampanyasına CHP, ÖDP, EMEP ve TKP gibi siyasi partiler ve EĞİTİMSEN destek veriyor.
Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Eğitimsen Başkanı Hasan Hüseyin Erkol yaptığı açıklamada; Kenan Evren’in darbe yaptığında hem sağcı hem solcu 50 tane genci idam ettiren askeri yönetimin generalliğini yapmış birisi olduğunu ve Alaşehir için bir övünç değil bir utanç kaynağı sayılması gerektiğini söyledi.

Erkol, yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Ülkemizde özgürlük ve demokrasinin katilliğini yapmış, 12 Eylül faşist darbesini yapmış ve ABD’nin takdirini almış, idam etmek için 17 yaşındaki bir çocuk olan Erdal Eren’in yaşını büyülterek onu astırmış, eli kanlı darbeci Kenan Evren’in heykelini Alaşehir’de istemiyoruz. Darbe yaptığında hem sağcı hem solcu 50 tane gencimizi idam ettiren askeri yönetimin generalliğini yapmış biri, Alaşehir için bir övünç değil bir utanç kaynağıdır. Alaşehir Belediye Meclisi'nin MHP’li ve AKP’li üyelerine burada topladığımız imzaları ulaştıracağız. Özgürlük ve demokrasi tarafında yer alacaklarına inandığımız meclis üyelerimiz umarız bizi yanıltmaz ve bu heykelin dikilmesine karşı karar alırlar. Ellerini vicdanlarına koysunlar ve ülkemizde onlarca evladını idam sehpalarına kurban vermiş anaların yüreğine bir nebze olsa ferahlık versinler. Bu darbede yıllardır içeride suçsuz yere yatırılanlar, binlercesi öğretmenlikten, memurluktan atılanlar, işkence gören vatandaşlar, bu generalin yaşattığı travmayı hala beyinlerinde yaşıyorlar. Belediye meclisimiz tüm bu yaşananları göz önüne alarak karar alsınlar istiyoruz”

GEREKİRSE REFERANDUM YAPILSIN
Toplayacakları imzaların bir örneğini Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na da göndereceklerini belirten Erkol, “Çünkü şu anda Kenan Evren darbe yapmak suçundan yargılanmakta ve suçlu olduğu gün gibi açıktadır. Dünyada bir çok ülke darbecileriyle hesaplaşmış ve darbecilerini mahkum ettirmiştir. Bizim de Meclisten beklentimiz budur. Belediye başkanımızın yerel ve ulusal basında çıkan “heykeli tekrar yerine koyacağız” açıklamaları bizleri üzmüştür. Alaşehir’de gerekirse referandum yapılsın, bu referandumun sonuçlarına göre karar da alınabilir. Ama birkaç kişi istedi diye bu heykeli tekrar yerine koymak sadece bir kısım Alaşehirlileri memnun edecektir. Önümüzde yapılacak olan yerel seçimlerde bile bu heykelin tartışılacağı şimdiden apaçık ortadadır. Belediye meclis üyelerimiz bunları da dikkate alarak karar versinler istiyoruz. Biz Alaşehir Emek ve Demokrasi Platformu olarak bu işin takipçisi olacağımızı ve bu heykelin dikilmesine karşı sürekli mücadelemizi yapacağımızı ifade ediyoruz” şeklinde konuşarak açıklamalarını tamamladı.
Kaynak: İHA