Daka Genel Sekreteri Ahlat'ta Kiraz Bahçesini Gezdi

Bitlis’in Ahlat Kaymakamı Osman Dölek'in daveti üzerine Seyrantepe köyündeki kiraz bahçesinde incelemelerde bulunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, "10 yıl sonra belki buraları tanımayacağız.

Daka Genel Sekreteri Ahlat'ta Kiraz Bahçesini Gezdi
Belki burası büyük gelirlerin elde edildiği batıdaki örneklerini gördüğümüz merkez haline gelecektir" dedi.

DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Bitlis İş-Kur Müdürü Alaattin Aslan, Ahlat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, ziraat mühendisleri, köy muhtarı ve aynı zamanda kiraz bahçesinin de sahibi olan Ali Rıza Çağlar’a ait bahçeyi gezdi. Ali Rıza Çağlar, heyetee kiraz bahçesini gezdirirken, yaklaşık 12 dönümlük bir alanda başarı ile gerçekleştirdiği kiraz yetiştiriciliğinin bölgeye de örnek olduğunu belirtti.

Çağlar, “2005 yılında kendi imkanlarıyla kurduğu kiraz bahçesi şimdi bölgeye örnek model teşkil ediyor. 12 dönümlük bir alanda 800 kiraz ağacından yaklaşık 14 ton kiraz alıyorum” dedi.

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek'in daveti üzerine Seyrantepe köyündeki kiraz bahçesinde incelemelerde bulunan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, kiraz yetiştiricisi Ali Rıza Çağlar’dan ve yetkililerden bahçe hakkında bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci; "Kiraz bahçesini çok beğendik. İnşallah bu kiraz ile birlikte pazar değeri yüksek ürünlerin de meyveciliği burada yaygınlaşır. Buranın refahı daha fazla artar. Bu örnekten görüyoruz ki 10 dönümlük araziden ciddi bir gelir elde ediliyor. Dolayısıyla etrafında görenlerde bahçe kurmaya başlamış. 10 yıl sonra belki buraları tanımayacağız. Belki burası büyük gelirlerin elde edildiği batıdaki örneklerini gördüğümüz merkez haline gelecektir. Yapanlara teşekkür ediyorum. DAKA olarak desteğimiz her zaman var. Sadece başlıklarımız ve önceliklerimiz farklı olabiliyor. Hakkari'ye yönelik yaptık. Oradaki uygulamamız önümüzdeki yıl tamamlanmış olacak. Yaklaşık bin 300 dönüme yakın bir alanda meyve bahçesi kurulmuş olacak. Tabiî ki bunu diğer yerlere de yaygınlaştıracağız" dedi.

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ise, son 2-3 yıl içerisinde çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirdiklerini ifade ederek, alternatif ürünlerde başarı sağladıklarını söyledi.

Kaymakam Osman Dölek, "Çiftçilerimiz şu ana kadar buğday, pancar, patates olarak tarım alanına gidiyordu. Geçen yıl patates para etmeyince çiftçilerimizin büyük bir kısmı zarar etti. Yine ondan önceki yıl soğuk ve don olaylarından dolayı pancar sökülememişti. Son 2-3 yıldır alternatif ürünler üzerinde duruyoruz. Ayçiçeği ve meyvecilik bakımından. Sayın genel sekterimizi de buraya davet ettik. Bitlis'te ve Ahlat'ta meyveciliğe DAKA olarak destek versinler. Bu örnek bahçeyi gezdirerek diğer il ve ilçelere örnek olsun diye Sayın Genel Sekreterimizi buraya davet ettik. Kiraz bahçesine geçen yıl da gelmiştik. Bu yılda hasat döneminde geldik. Çiftçilerimize örnek olsun diye teşvik ediyoruz" dedi.

Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Ahlat'ın bölgedeki en önemli tarım merkezlerimizden bir tanesi olduğunu belirterek, alternatif ürünlerde ise oldukça güzel sonuçlar aldıklarını söyledi.

Müdür Korkmaz, Ahlat'ta toprak yapısının bakir olmasının burada meyvecilik üzerine çalışma yapmalarına sebep olduğunu ifade etti.

Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden ise, DAKA ve Tarım Bakanlığı'nın hibe destekleri ile bu bahçelerin gelişerek devam edeceğine inandıklarını vurgulayarak, "Çilekten sonra kiraz bahçemize geldik. Sağ olsun il ve ilçe müdürlerimiz bu konuda çok duyarlılar. Çilek bahçesinde de çok başarılı olduk. Örnek bir bahçeydi. Kiraz bahçemizde çok güzel. İnşallah DAKA ve Tarım Bakanlığı'nın destekleriyle bunlar gelişerek devam edecektir. Başarılı olacağına inanıyoruz" dedi.

Daha sonra Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden katılımcılara bir iftar yemeği verdi.
Kaynak: İHA