Sağlık Çalışanlarına Karşı Şiddete Ceza İstemi

ANKARA - İLKAY GÜDER - Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, toplu sözleşme görüşmelerindeki talepleri arasında sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların sağlık giderlerinin, 6 ay süreyle SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayanlar tarafından ödenmesini istediklerini bildirdi.

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık-Sen'in taleplerinde ilk sırada döner sermaye, ek ödeme, ek ders ücreti ve fazla çalışma ücretlerinin emekliliğe yansıması konularının olduğunu söyledi.

Memiş, nöbet ücretlerinin artırılması, yıpranma payı verilmesi, kadro alamayan sözleşmeli personelin beklentisinin karşılanmasının olmazsa olmaz talepleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Nöbet ücretlerinin 2 kat artırılmasının diğer önemli talepleri olduğuna dikkati çeken Memiş, "Kamu görevlilerinin tamamını ilgilendiren maaş ücret artışı, mali ve özlük haklar, çalışma şartları, sosyal haklar genel toplu sözleşmenin konusu ve bunlar sendikalarımız adına konfederasyonumuz tarafından yürütülecek" diye konuştu.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını, toplu sözleşme masasında temsil edeceklerini ifade eden Memiş, taleplerinin bazılarını şöyle sıraladı:

-Mesai saatinin 08.00-16.00 olarak düzenlenmesi ve 16.00'dan sonra yapılan hizmetlerin karşılığının fazla mesai ücreti olarak ödenmesi.

-Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların sağlık giderlerinin 6 ay süreyle SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayanlar tarafından ödenmesi.

-Sağlık hizmetleri sunumu esnasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin, şehit ailesi ya da yakını olarak değerlendirilmesi.

-Radyasyonla çalışanların mesai saatinin tamamı üzerinden yıllık 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesi.

-Nöbet ücretlerinin 2 katı oranında artırılması.

-Nüfusu 2 milyondan fazla olan şehirlerde görev yapanlara 20 puan ek tazminat verilmesi.

-112 istasyonlarında çalışanlara, icap nöbet ücreti ödenmesi.

-Bütün sağlık çalışanlarına zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası yapılması ve primlerinin tamamının kurum bütçesinden ödenmesi.

-Ön lisans mezunlarına lisans tamamlama programı açılmalı, Hemşirelik Kanunu kapsamında uzman hemşire olarak kabul edilenlere uzman hemşirelik kadrosunun verilmesi.

-4/C vekil ebe ile hemşirelerin kadroya geçirilmesi.

Kaynak: AA