"Tok Kalmak İçin Süt, Kolay Sindirim İçin Meyve Suyu İçin"

KAYSERİ - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, ramazan ayında tok tutan ve sindirimi kolaylaştıran besinler tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Süt, hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor" dedi.

İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, sıcak yaz günlerine denk gelen ramazan ayında vücudun hem sıvı hem de enerji kaybettiğine dikkati çekerek, bu dengenin korunması için iftarda ve sahurda alınan gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

İftarda meyve suyu, sahurda ise süt içilmesini tavsiye eden İnanç, her gün düzenli olarak içilecek bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat tok tuttuğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını ifade etti.

İnanç, şunları kaydetti:

"Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt, hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor. Yapılan araştırmalar bir bardak sütün insanı 5 saat boyunca tok tuttuğunu ortaya koyuyor. Sütün şekeri laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca ramazanda sıcak hava nedeniyle terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksiniminin karşılanmasına destek oluyor. Oruç açarken içilen bir bardak meyve suyu ise tokluk hissi verir ve 15-16 saatlik bir açlıktan sonra ağır ve ani besin tüketilmesinin neden olacağı mide sorunlarına engel olur. İftarda orucun meyve suyu ile açılmasının bir başka yararı da ramazanda sıklıkla karşılaşılan sindirim problemlerinin hafiflemesine yardımcı olmasıdır. O nedenle tok kalmak için sahurda süt, iftarda da kolay sindirim için için meyve suyu tüketin."

Ramazan sonrası kilo problemleri yaşandığına da dikkati çeken İnanç, uzun süreli açlığın bazal metabolik hızda yavaşlamaya neden olduğunu ve iftar vakti tüketilen ağır yemekler nedeniyle genellikle ramazanda kilo alındığını belirtti.

Tatlı tüketilecekse, az şekerli sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesini öneren İnanç, bunun, kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacağını ve ramazan süresince kilo alımını azaltacağını ifade etti.

Kaynak: AA