Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş'ten açıklama

Sarısülük’ün Vurulmasıyla İlgili Ankara Üniversitesi Tarafından Hazırlandığı İddia Edilen Rapor

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Gezi Parkı olayları sırasında Kızılay Meydanı’ndaki gösterilerde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün vurulmasına ilişkin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sevilay Çelenk Özen ile öğretim görevlisi Enver Özüstün tarafından hazırlanan bilirkişi raporu ile ilgili rektörlüğün konu ile ilgili düzenlediği veya onayladığı herhangi bir raporun bulunmadığını bildirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, bazı basın ve sosyal medya araçlarında, Ethem Sarısülük’ün ailesinin talebiyle Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sevilay Çelenk Özen ile öğretim görevlisi Enver Özüstün tarafından hazırlanan bilirkişi raporu ile ilgili haberde; “Ankara Üniversitesi Rektörlüğü onayıyla İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Sevilay Çelenk ve Enver Özüstün tarafından Sarısülük’ün vurulması ile ilgili rapor” ifadesi kullanıldığını anımsattı.

Bazı basın haberlerinde ise söz konusu raporun, “Ankara Üniversitesi Raporu” olarak sunulduğunu vurgulayan Rektör İbiş, “Haberlerin veriliş biçiminden sanki Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün onayladığı bir görüş varmış izlenimi doğmaktadır. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 67/6 maddesi uyarınca kişiler, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Bu usulle ilgili öğretim üyesinin, cezai ve hukuki uyuşmazlıkta uzman görüşü vermesi mümkün olup, bu tür uzman görüşü hiçbir surette Rektörlüğün onayına veya iznine tabi değildir” diye konuştu.

Mevzuat uyarınca uzman görüşü verecek öğretim elemanlarının döner sermaye işletmesi üzerinden danışmanlık formu düzenlemelerinin yeterli olduğunu belirten Rektör İbiş, açıklamasında şunları kaydetti:
“Öğretim üyeleri uygun gördüğü konularda görüş vermekte serbesttir. Üniversite Rektörlüğü verilen hukuki ve teknik görüşlerin içeriğine müdahale etmediği gibi verilen görüşü onaylaması şeklinde bir işlem de söz konusu değildir. Verilen uzman görüşleri tümüyle ilgili öğretim üyesine aittir ve kendisini bağlar. Sonuç olarak, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün konu ile ilgili düzenlediği veya onayladığı herhangi bir rapor yoktur. Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yol açabilecek bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülen bu tür sunumların düzeltilebilmesine katkı sağlayabilmek için bu açıklama yapılmıştır.”
Kaynak: İHA