Şirketlerin Kiralık Araç Tercihi Filoyu 170 Bine Çıkardı

İZMİR - ALİ RIZA KARASU - Şirketlerin araç satın alma yerine kiralamayı tercih etmesi, araç kiralama sektörü son 4 yılda yüzde 61,9 büyüttü. Özel sektörün dışında belediyeler başta olmak üzere çeşitli kamu kurumlarının da kiralık araca yönelmesi, araç kiralama filosunu 170 binin üzerine çıkardı. Araç kiralamaya en fazla ilgiyi özel sektör gösteriyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Ersoy, "Türkiye Operasyonel Filo Kiralama Sektörü"yle ilgili AA muhabirinin sorularını cevapladı. Operasyonel kiralama modelinin Türkiye'de sadece 15 yıllık bir geçmişinin bulunduğunu belirten Ersoy, 170 binin üzerinde olan araç filosunun önümüzdeki 5 yıl içinde 500 ile 750 bin adede ulaşmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde 71'inin TOKKDER üyesi olduğunu belirten İlkay Ersoy, üye işyerlerinin 119 binin üzerinde araçla 7 milyar liralık bir aktif büyüklüğü temsil ettiğini ifade etti.

Ersoy, sektörün toplam aktif büyüklüğünün 10 milyar liranın üzerinde olduğunu vurguladı.

Araç kiralama sektörünün 1999 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizlerin ardından hızlı bir büyümeye girdiğini dile getiren Ersoy, özel sektörün bu tarihten sonra bünyesinde araç bulundurma yerine hızla kiralamayı tercih etmeye başladığını aktardı. Ersoy, "Kiralık sektöründe 2009 yılında 105 bin olan filo sayısı, 2012'de 170 binin üzerine çıktı. Sektör 2011 yılında yüzde 18,3, 2012 yılında ise yüzde 19,7 büyüdü. Son iki yıl ve öncesi büyüme dikkate alındığında araç kiralama sektörü önümüzdeki 5 yıl içinde 3,5-4 kat artarak 500 ile 750 bin adetlik bir filoya ulaşmasını öngörüyoruz" dedi.

Türkiye'de 15 yıllık bir geçmişi olan araç kiralama sektörünün 2000 yılından bu yana çok hızlı büyüdüğünü, son 4 yılda bu büyümenin yüzde 61,9 oranına ulaştığını vurgulayan Ersoy, "Kriz dönemlerinde araç kiralamaya talebin arttığı da bir gerçektir, ancak büyüme performansını krize bağlamak çok doğru olmaz. Sektör kriz öncesinde de yıllık ortalama yüzde 25 büyüyordu" diye konuştu.

-Otomobil firmalarının en büyük müşterileri arasındayız

Araç kiralama sektörünün otomotiv firmalarının en büyük müşterilerinden biri olduğunu söyleyen Ersoy, 2010 yılında 1 milyar 802 bin lira olan araç alım tutarlarının 2012'de 3 milyar liraya çıktığını, aynı dönemde binek otomobil pazarında alım paylarının da yüzde 10,5'ten yüzde 12,2'ye yükseldiğini dile getirdi. 2010 yılında 8 bin 871 olan kurumsal müşteri sayılarının son 3 yılda yaklaşık iki kat artarak 15 bin 880'ı ulaştığını anlatan Ersoy, firmaların geçen yıl 68 bin civarında araç satın aldığını vurguladı.

-Yabancıların yatırıma ilgisi fazla

Hızlı büyümenin yabancı yatırımcıların da sektöre ilgisini artırdığını belirten Ersoy, dünyada faaliyet gösteren tüm büyük operasyonel kiralama kuruluşlarının Türkiye'de yatırımlarının bulunduğunu dile getirerek, "Yerli sermayeli bazı büyük kuruluşların yanı sıra, bu alanda dünyanın öncü şirketlerin çoğunun Türkiye'de yatırımı bulunuyor. Yabancı sermayenin süreklilik arz ederek geliyor olmasını, sektörümüzün global pazarlarda sahip olduğu güvenin ve geleceğe dönük potansiyelinin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Operasyonel kiralama, ülkemizde sadece 15 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen, kurumsallaşma, finansal yapısını güçlendirme, hizmet içeriğini zenginleştirme ve yaygınlaştırma anlamında büyük bir gelişme kaydetmiş ve uluslararası standartlarda rekabet gücü elde etmiştir" dedi.

-Kamu makam aracını kiralayan var

Kamu kurumlarında bünyesinde araç bulundurma yerine kiralama tercihinin son yıllarda giderek artığına dikkat çeken Ersoy, 2004 yılındaki "Bakanlar Kurulu Kararı"nın bunda etkili olduğunu ifade etti.

Kamuda tercihini kiralık araçtan yana kullananların başında belediyelerin geldiğini belirten Ersoy, şöyle dedi:

"Sayısını net olarak bilmemekle birlikte belediyelere, bakanlıklara ve kurumların üst düzey yöneticilere makam aracı dahil araç kiralayan firmalarımız var. Umuyoruz ki kamunun talebi zaman içerisinde daha da artar. Kamu bizim açımızdan büyük önem arz ediyor. Şu an itibariyle kamu sektöründe araç kiralamanın önünün tam olarak açıldığını söyleyemeyiz. Kamu İhale Kanunu'ndan kaynaklı bazı kısıtlamalar devam etmektedir."

-Kiralık araç firmalara büyük avantaj sağlıyor

Operasyonel kiralamanın, özel firmalara araç alımında kullandıkları parayı işletme sermayesi olarak değerlendirme, kamu kurumlarına ise bu yolla kaynakları daha verimli değerlendirme imkanı sunduğunu belirten Ersoy, kasko, sigorta bedelleri, kaza, servis ve bakım ücretleri de dikkate alındığında kiralık araç tercihinin firmalara araç başına ciddi oranda tasarruf sağladığını söyledi.

Kiralık aracı tercih eden firmaların sadece araç sermayesinden değil, uzun dönemli ve zengin içerikli bir hizmeti de çok daha uygun maliyetlerle aldığını anlatan İlkay Ersoy, "Satınalma seçeneğinde sadece araç satın alınırken, operasyonel kiralamada kapsamlı bir danışmanlık ve filo yönetim hizmeti de satın alınıyor. Bu sayede şirketler, araç satın almaya ayıracağı kaynağı sermaye olarak değerlendiriyor" diye konuştu.

Kaynak: AA