Kahvehanelere 'okuma Köşesi'

Keçiören Belediyesi ile Ankara Kahveciler Odası'nın işbirliğiyle Keçiören'deki kahvehaneler kıraathaneye dönüştürülüyor.

Kahvehanelere 'okuma Köşesi'
Proje, Keçiören'deki bir kahvehanede açılan okuma köşesi ile uygulamaya başlandı.
Kahvehane müdavimlerini kitapla buluşturacak "100 Kahvehane Kıraathaneye Dönüşüyor" projesi ile Keçiören ilçesinde bulunan 100 kahvehanede okuma köşeleri oluşturulacak. Proje kapsamında ilk okuma köşesi Salon Ekinci adlı kahvehanenin içinde açıldı. Açılış törenine Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven de katıldı.

Başkan Ak'a yaptığı bir ziyarette sözkonusu projeyi anlattığını ve kendisinin projeyi çok beğendiğini aktaran Oda Başkanı Güven, "Başkanımız bu projeyi duyunca çok mutlu oldu ve maddi manevi her türlü desteği verdi. Kahvehaneleri bir kültür yuvası yapmak istiyoruz. Böylece kıraathaneleri yeniden oluşturuyoruz. Bu projeyi sadece Keçiören'e değil, tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz" diye konuştu.

"KAHVELERDE KİTAP DA OKUNSUN"
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmanın Keçiören'deki ilk uygulamasını başlattıklarını belirterek, "Kahvehaneler insanların sadece oyun oynayıp boş oturdukları yerler değil, aynı zamanda kültürel çalışmalar da yapıp kendilerini geliştirecekleri yerler olmalıdır. Salon Ekinci yıllardır hizmet veren bir yer. Burasının sadece oyunun oynandığı değil, kitabın da okunabildiği bir yer olmasını istedik. İnsanların şiir, roman, tarih kitabı okuyabilecekleri, kısacası bilgi edinebilecekleri bir yer olsun istedik. Keçiören'de 100 kahvehaneyi kıraathaneye dönüştüreceğiz" dedi.

"OKUMA ORANIMIZI YÜKSELTMELİYİZ"
Kitapların insanın en sadık dostları olduğunu hatırlatan Başkan Ak, "İnsanların kitap ile tanışması lazım. Kahvelerimiz aynı zamanda kitap okunan yerler olmalı. Toplumsal bir duyarlılık oluşturup herkesi okumaya teşvik etmeliyiz. Kültür Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da projeye destek verecek. Okuma oranımız Avrupa ülkelerinin çok altında, bu oranı yükseltmeliyiz" mesajlarını verdi. Konuşmaların ardından Mustafa Ak ile İsa Güven okuma köşesinin açılışını yaptı. Kitaplıkta Mehmet Akif Ersoy'un Safahat'ından Amin Maalouf'un Semerkant'ına kadar Türk ve dünya edebiyatından seçilen birçok eser yer aldı. Kitaplar, Keçiören Belediyesi tarafından kahvehaneye hediye edildi. Projeye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da, aile içi ve kadına yönelik şiddetin engellenmesine yönelik yayınları ile destek verecek.

KAHVE MÜDAVİMLERİ NE DİYOR?
Kahvehanede açılan okuma köşesi müdavimlerden olumlu tepki aldı. 76 yaşındaki Cemil Karataş, 30 senedir kahveye gittiğini kaydederek, "Çok geç kalan, ama gençler için çok güzel bir uygulama" dedi.

54 yaşındaki İsmail Cansız ise, düşüncelerini "Bu kahve açıldığından beri sürekli buradayım. Kültürel değerlerimizi yaşatması açısından çok güzel bir uygulama" diye ifade etti

Kaynak: İHA