Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler

NİĞDE - Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, son günlerde hava sıcaklığının artması üzerine insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, "Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş ve ya sıcak çarpması yönünden bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir " dedi.

Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Aşırı sıcaklarda en çok etkilenen ve risk gruplarını belirleyen Öztürk, dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler olduğunu belirtti.

Sıcak havalarda beslenme ve sıvı alımına dikkat edilmesinin altını çizen Öztürk, şunları bildirdi:

"Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirle, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemek pişerken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için her zamankinden daha fazla miktarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir."

Kaynak: AA