Sağlık Bakanlığı Türkiye'nin En Büyük "intranet Sistemini" Kurmaya Hazırlanıyor

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığı, internete çıkmadan güvenli ortamda veri alışverişinin yapılabimesine olanak tanıyan "SBNet" adı alıtnda "sağlık özel ağı" kuruyor.

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Hakkı Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin "Türkiye'nin en büyük intranet sistemi olmaya aday" olduğunu belirterek, sistemde en önemli unsurun yüksek güvenilirlik olduğunu vurguladı.

Hazırlıkların kendi genel müdürlükleri bünyesinde sürdürüldüğünü belirten Öztürk, "Sağlık özel ağı ile ülke genelinde, sağlık sektöründe yer alan kurum ve kuruluşların, kaynakları ve sağlıkla ilgili verileri ortak kullanabilmeleri, veri iletişimini güvenilir ve hızlı bir kanal üzerinden yapabilmeleri sağlanacak" dedi.

SBNet'in, Bakanlık merkez birimleri, bağlı kurumlar, İl Müdürlükleri, Genel Sekreterlikler, İlçe Müdürlükleri, Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Acil Sağlık Komuta Merkezlerini içine alan bir proje olduğunun altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:

"Bakanlık merkez birimleri arasında halen noktadan noktaya teknoloji kullanılıyor. Bu dar bir ölçekte intranet uygulaması sağlıyor.

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, hastaneleri intranete dahil etme sürecinin etkilerini izlemek amacıyla Ankara'da bir hastanede 8 aydır pilot uygulama yapıyor. Sağlık Özel Ağı'nda çok noktadan çok noktaya teknolojisi kullanılacak. Bu sayede, Sağlık Özel Bulutu oluşturulacak.

SBNet, hedeflenen 500 binin üzerindeki kurum içi kullanıcı sayısı ile Türkiye'in en büyük intranet sistemi olmaya adaydır."

-Hızlı veri transferi, düşük maliyet gibi avantajlar sağlıyor

Öztürk, SBNET'in avantajları arasında; üst düzey güvenlik, hızlı veri transferi, küresel erişim, multimedya olanakları, ortak yazılımların kullanılabilmesi ve düşük maliyet avantajının yer altına işaret etti.

Sağlık Özel Ağı internetin aksine güvenli iletişim olanağı sağladığına dikkati çeken Öztürk, "Ağ, internete kapalı bir sistem olarak çalışacağından, oluşabilecek bilgi güvenliği tehditlerinin yüzde 81 ile hiç karşılaşılmayacak. SBNET, lokasyonların mevcut bağlantı hızlarına göre internet üzerinden erişimin 100 katına kadar hızlı iletişim sağlayacak" diye konuştu.

Öztürk, Sağlık Özel Ağı uygulamaya geçtiğinde; Sağlık.Net, SağlıkNET, ÇKYS,EBYS,KPS,İTS,TİTUBB,HSBS,KDS,PBS gibi Bakanlık kurumsal uygulamalarının güvenli ve hızlı bir şekilde çalışacağını belirtti.

Kaynak: AA