Roma Villasındaki Mozaiklerin Onarımı Sürüyor

ZONGULDAK - Çaycuma'ya bağlı Kadıoğlu köyünde, yaklaşık 5 yıl önce emekli madencinin sebze ekeceği serasını güçlendirmek için kazı yaptığı sırada bulduğu geç Roma dönemine ait villanın mozaiklerinin restorasyonu sürdürülüyor.

Kadıoğlu köyünde yaşayan Nizamettin Oral,evinin bahçesindeki serasını güçlendirmek için 2008'de yaptığı kazı sırasında üzüm salkımlarının arasında oturan kadın ile elinde hançerle onu öldürmek isteyen erkek figürünün yer aldığı tarihi mozaiğin bulunmasıyla ortaya çıkarılan eserlerin onarımı Ereğli Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılıyor.

Kazı Başkanı ve Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 uzman ekip ve 12 işçiyle sürdürülen restorasyonların ardından mozaiklerin üzerinin tekrar kapatılacağını belirterek, eserlerin turizme kazandırılması için arazinin kamulaştırılma işinin bekleneceğini söyledi.

Kazılarda, geometrik desenli mozaiklerle bereket sembolü maskın boynuzları arasında domuz figürleri, yan bordürlerde aslan ve leoparın kavgası, aslanın geyiği avlaması ve su perisi gibi sahnelerin yer aldığı mozaiklerin ortaya çıkarıldığını hatırlatan Mercan, şöyle konuştu:

"Mozaiklerin restorasyon, bakım ve onarımın yanında bulundukları alanın güçlendirmesi gerekiyor. Mozaiklerin yağmur ve sel sularından zarar görmemesi için istinat taş duvarla gerekli önlemlerin alınması çalışması başladı.

Onarım çalışmaları mümkün mertebe yavaş ve hassas şekilde sürdürülüyor."

Kaynak: AA