Oylum Höyük’te Kazı Çalışması

Oylum Höyük Kazı Ekibi Başkanı, Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Engin, Kilis Valisi Süleyman Tapsız’ı ziyaret etti.

Oylum Höyük’te Kazı Çalışması
Doç. Dr. Atilla Engin, beraberinde Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Aldemir ile birlikte Kilis Valisi Süleyman Tapsız’ı makamında ziyaret ederek, Oylum Höyük’teki kazılarla ilgili bilgi verdi
Ziyarette Oylum Höyük’te devam eden kazı çalışması hakkında konuşan Engin, “Oylum Höyük boyutları itibarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüklerinden biridir. Höyüğün batı etekleri boyunca akan Akpınar Deresi, binlerce yıl boyunca burada yerleşimlerin yaşam kaynağı olmuştur. M.Ö. 3000-3500 yıllarına dayanan medeniyetlerin yaşadığını, Geç Kalkolitik Dönem ve Tunç Çağları’ndan tarihi kalıntıların olduğunu biliyoruz. Biz burada yapacağımız kazılarla burada oluşmuş krallıkları, medeniyetleri ortaya çıkarmak istiyoruz.”
Engin, 2 ay sürecek kazılarda kendisine 60 kişilik bir ekibin eşlik edeceğini ve kazı çalışmaları için 140 bin TL’lik bütçe ayırdıklarını aktardı.

Bu ve bunun gibi tarihin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalardan memnuniyet duyduğunu belirten Vali Tapsız ise, “Kilis; Anadolu ve Mezopotamya’da ortaya çıkmış bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihi bir şehrimizdir. Bu tarihin ortaya çıkarılması için yapacağınız çalışmalar için şahsınızda Cumhuriyet Üniversitesi’ne ve kazı çalışmasında yer alacak bütün arkadaşlara teşekkür ederim’’ dedi.

Oylum Höyük’te 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Özgen başkanlığında kazılara başlanmıştı.

KİLİS'TE BİRİNCİ DERECEDE ARKEOLOJİK SİT ALANI İÇERİSİNDE 18 HÖYÜK BULUNUYOR
Kilis ve ilçelerinde 18 höyüğün birinci derecede SİT alanı içerisinde olduğu bildirildi.

Kilis Kültür Müdürlüğü kayıtlarına göre, 18 höyük içerisinde sadece Oylum Höyük'te kazı yapılıyor. 18 höyüğün 6 tanesi Elbeyli ilçesinde bulunuyor. Kilis ve ilçelerindeki höyükler ise şöyle sıralanıyor:
"Kilis merkez Oylum köyünde Oylum Höyük, Elbeyli ilçesi Güvendik köyünde Çatal Höyük, Elbeyli ilçesi Geçerli köyünde Kulsurun Höyük, Kilis merkez Öncüpınar karayolu üzerindeki Leylit mevkiinde Leylit Höyük, Kilis merkez Yavuzlu beldesinde Yavuzlu Höyük, Kilis merkez Acar köyünde Acar Höyük, Musabeyli ilçesi Belentepe köyünde Belentepe Höyük, Polateli ilçesi Polatbey köyünde Polatbey Höyük, Kilis merkez Karamelik köyünde Karamelik Höyük, Musabeyli ilçesi Murat Höyük köyünde Murat Höyük, Elbeyli ilçesi Taşlıbakar köyünde Taşlıbakar Höyük, Kilis merkez Çörten köyünde Sinnap Çörten Höyük, Kilis merkez Demirciler Mahallesi İçeri Bahçe Akpınar mevkiinde Akpınar Höyük, Kilis merkez İnanlı köyünde İnanlı Höyük, Elbeyli ilçesinde Çamurlu Höyük, Elbeyli ilçesi Taşlıbakar köyünde Tileyli Höyük, Elbeyli ilçesi Yağızlı köyünde Kızıl Höyük, Kilis merkezde Kumludere Höyük"
Kaynak: İHA