Akciğer Hastalıklarından Ölenlerin Sayısı Artıyor

Akciğer hastalıkları dünyada yılda 9 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor.

Akciğer Hastalıklarından Ölenlerin Sayısı Artıyor
Türkiye’de sigara tüketiminin çok yoğun olması sebebiyle son yıllarda akciğer kanseri sayısında büyük artış gözlendi. Uzmanlar, dünyada yılda yaklaşık 4 milyon kişinin kronik akciğer hastalığı (KOAH), 3 milyon kişinin pnömoni, 2 milyon kişinin ise akciğer kanseri gibi akciğer sorunları sebebiyle öldüğünü, bu hastalıklara bağlı olarak 2025 yılında ölümlerin erkeklerde 4.3 kat, kadınlarda 2.8 kat artacağına dikkati çekiyor. Doruk Yıldırım Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Serap Ket Alkan, akciğer hastalıklarının dünya nüfusunu tehdit eden önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Astım, KOAH, akciğer kanseri, zatürree, tüberküloz ve solunum yetmezliği gibi akciğer hastalıkları yüzünden dünyada her yıl on milyonlarca insanın nefes almakta güçlük çektiğini ve yaşam mücadelesi verdiğini belirten Alkan, “10 milyondan fazla insan, akciğer hastalıklarından hayatını kaybediyor. Sadece Avrupa Birliği ülkeleri akciğer hastalıkları için her yıl 100 milyar euronun üzerinde harcama yapıyor. Akciğer hastalıklarının gelişiminde genetik faktörler, çevresel marufiyetler (gazlar, kirli hava, sigara dumanı, alerjenler), kömür-maden işçiliği, boyacılık gibi mesleki marufiyetler, tütün kullanımı, küresel iklim değişikliği ve ısınma ile sera gazı etkileri rol oynamaktadır” diye konuştu.

Bu hastalıkların tümünü etkileyen önemli faktörlerin başında sigara kullanımının geldiğini vurgulayan Alkan, “En önemli korunma yöntemleri, tütün-sigara içimin azaltılması, tütün yasaklarının arttırılması, iş sağlığı ve güvenliğinin önemsenmesi, küresel iklim değişikliği ve sera gazı etkilerini azaltmak adına kişisel olarak üzerimize düşeni yapmaktır. Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık yüzde 20’si akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşuyor. Akciğer kanseri özellikle Türkiye’de son yıllarda gittikçe artma eğilimi gösterdi ve ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Türkiye’de özellikle sigara tüketiminin çok yoğun olması nedeniyle akciğer kanseri sayıları gittikçe artma eğilimi gösteriyor. Akciğer hastalıklarına bağlı olarak 2025 yılında ölümler erkeklerde 4.3 kat, kadınlarda 2.8 kat artacak. Unutmayalım ki, akciğer sağlığı nefes almak ve yaşamak için esastır. İş gücü kaybı ve sağlık harcamalarındaki artış paralel olarak, akciğer hastalıklarının getirdiği mali külfet her yıl milyarlarca doları buluyor. SGK kapsamında solunum sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi için yapılan ödemeler, sağlık hizmetlerine yönelik ödemelerin yüzde 10’undan fazlasını oluşturmaktadır” dedi.

Kaynak: İHA