Harşit Çayı Özlenen Temizliğe Kavuştu

GÜMÜŞHANE - Gümüşhane'den doğup, Tirebolu'dan Karadeniz'e dökülen 142 kilometre uzunluğundaki Harşit Çayı'nda çoğunluğu evsel atıklardan kaynaklı kirlilik, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünün Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında istihdam edilen 200 kişinin köyler ve yan derelerde gerçekleştirdiği çalışma sonucu temizlendi.

Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harşit Çayı'nın Gümüşhane'nin can damarı olduğunu belirtti.

Çayın, üzerine kurulan Torul ve Kürtün barajlarıyla bölgeye hem ekonomik hem de turizm açısından katkı sağladığını vurgulayan Aşıcı, "Müdürlük olarak Gümüşhane Valiliğinin başlattığı 'Temiz Çevre' kampanyasına gereken hassasiyeti gösterdik. İlimizde 4 yıldır uyguladığımız Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 6 ay süreyle merkez ilçe ve bağlı köyler ile Kelkit, Şiran, Köse ve Kürtün ilçelerimizde 200 kişi istihdam ederek köyler ve dere yataklarındaki evsel atıkları toplattık. Köyler ve Harşit Çayı'na bağlı yan dereler atıklardan arındırıldı" dedi.

Çalışma kapsamında 6 ay istihdam edilen 200 kişiye 1 milyon lira ödeme yapıldığını ifade eden Aşıcı, "Geçmiş yıllarda ilkbahar aylarında etkili olan yağmurlar ve eriyen kar suları, köyler ve yan derelerde biriken evsel atıkları Harşit Çayı'na taşıyarak hem çayı hem de Torul Baraj Gölü'nü kirletiyordu. Yürütülen çalışma sayesinde bu yıl böyle bir kirlilik yaşamadık. Köyler ve yan dereler çöplerden arındırılınca kirlilik de ortadan kalkmış oldu. Hem Harşit Çayı hem de Torul Baraj Gölü özlenen temizlik ve güzelliğe kavuştu" diye konuştu.

-"Bundan sonra sorumluluk vatandaşların"

Aşıcı, devlet olarak görevlerini yerine getirdiklerini, bundan sonra sorumluluğun vatandaşlarda olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Devlet olarak bu temizliği sürekli yapma şansımız yok. Temizlik bir kültürdür. Halkımızın güzel Gümüşhane'mizi ve Harşit Çayı'nı temiz tutması gerekir. Herkes kapısının önündeki çöpten sorumludur. Çöplerimizi yere atmazsak, çocuklarımıza temizlik kültürünü verebilirsek çöple olan sıkıntımız büyük oranda azalacak. Kamu kurumu olarak bu çalışmamızı zaman zaman sürdüreceğiz. Vatandaşlarımız da çöpünü gelişigüzel atmazsa Harşit Çayı temiz akacak, Torul Baraj Gölü de bugün olduğu gibi göze hoş gelen görüntü sergileyecek. Türkiye'de başka Harşit Çayı, Torul Baraj Gölü ve Gümüşhane yok. Çöplerimizi yerlere atmayalım, bu güzel görüntüyü koruyalım, kirletenleri uyaralım."

Kaynak: AA