İzmir Büyükşehir Belediyesinde Greve Doğru

İZMİR - İzmir'de, aralarında toplu ulaşımın da yer aldığı belediye hizmetlerini yürüten birçok şirkette çalışan yaklaşık 10 bin işçi, toplu iş sözleşmesinin imzalanmaması halinde 26 Temmuz'da uygulanacağı ilan edilen grev öncesi 1 günlük iş bırakma eylemi yapacak.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2 ve 3 nolu şubelerinin örgütlü olduğu büyükşehir belediyesi iştiraklerinden İZELMAN ve İZENERJİ'de işçiler, şubat ayında başlayan ve uyuşmazlıkla sona eren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ardından alınan karar gereği, sendika yöneticileri ve belediye yönetimiyle devam eden görüşmelerde bir anlaşma olmadığı takdirde 26 Temmuz Cuma günü greve başlayacak.

İzmir'de toplu ulaşım hizmetinden fen işlerine, park, bahçe ve otopark hizmetinden trafik zabıta ve mezarlık hizmetine kadar birçok belediye hizmetini sunan her iki şirkette çalışan işçiler, ücret artışı taleplerinin kabul edilerek toplu iş sözleşmesinin greve gerek kalmadan imzalanması çağrısında bulunmak için eylem yaptı.

Basmane Semti'ndeki DİSK Ege Bölge Temsilciliği önünde toplanan işçiler, "sadaka değil toplu sözleşme", "eşit işe eşit ücret" ve "vur vur inlesin Aziz Başkan dinlesin" şeklinde sloganlar atarak, Konak Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne kadar yürüdü.

Burada toplanan ve bir süre ıslıklarla protestoda bulunan işçiler, "Başkan şaşırma sabrımızı taşırma" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, yaptığı konuşmada, İZELMAN ve İZENERJİ çalışanlarının her gün belediye bünyesindeki başka şirketlerinde çalışan mesai arkadaşlarıyla aynı işi yapmalarına karşın 8 saat sonunda çok daha az ücretle evlerine dönmek zorunda kaldığını ifade etti.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bu adaletsizliğin giderecek bir ücret artışı talep ettiklerini ancak bunu sağlamaktan çok uzak tekliflerle karşılaştıklarını belirten Sarı, şunları söyledi:

"Genel-İş olarak İzmir'de 18 ilçe belediyesinde örgütlüyüz. Çiğli'de, Urla'da yüzde 15'in altına düşmeyen sözleşmeler imzaladık. Çiğli Belediyesi, büyükşehir belediyesinden daha mı büyük ki yüzde 21 zam veriyor. Eğer taleplerimiz kabul görmezse ayın 26'sında grev kararımızı hayata geçireceğiz. Gelin, toplu iş sözleşmesini herkesin mutlu olacağı şekilde burada, davulla zurnayla halay çekerek bitirelim."

-10 bin işçi salı günü iş bırakacak

Sarı, grev öncesi son bir uyarıda bulunmak için İZELMAN VE İZENERJİ işçileri olararak 16 Temmuz Salı günü, iş bırakacaklarını kaydederek, "Salı günü işe gitmiyoruz, burada belediye önünde toplanıyoruz. Bu sözleşme ya bitecek ya bitecek" dedi.

Hiç kimsenin kendilerini İzmir halkına şikayet etmeye de kalmamasını isteyen Sarı, "Biz, İzmir halkına hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz ama bu ücretlerle değil, bunu herkes böyle bilsin" ifadelerini kullandı.

Genel-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Fikret Ocak da belediye yönetimiyle devam eden görüşmelerinde teklif edilen son zam oranının, tam zamanlı çalışan işçiler için yüzde 7, 6 saat üzerinden mesai yapanlar için yüzde 9 ve 5 saat üzerinden mesai yapılanlar için ise yüzde 11 olduğunu bildirdi.

Temel taleplerinin, aynı işi yaptıkları diğer belediye şirketlerinde çalışanlarla eşit haklar sahip olmak ve "ücrette adalet" olduğunu ifade eden Ocak, "Sayın Kocaoğlu adliyede 'adalet istiyoruz' dedi.

Biz de ücrette adalet istiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. İZULAŞ'ta verilen yevmiye ortada. Biz İZULLAŞ'ta verilen en düşük yevmiye miktarına razıyız" dedi.

İşçiler, yapılan konuşmaların ardından dağıldı.

İZELMAN Genel Hizmet Otopark, Özel Eğitim, İtfaiye ve Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketinde yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu ulaşım hizmeti veren ESHOT ile su ve kanalizasyon idaresi İZSU'ya personel temin hizmetini yürüten şirket, ayrıca büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde açık ve kapalı toplam 11 bin 500 araç kapasiteli otopark hizmeti ile çeşitli semtlerdeki anaokulu, kreş ve etüt eğitim merkezlerinin işletmesini üsteleniyor.

Grev arefesindeki bir diğer şirket olan İzimir Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Temizlik Bakım ve Organizasyon Hizmetleri Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde ise yaklaşık 4 bin işçi çalışıyor.

İZENERJİ personeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Park Bahçeler Müdürlüğü ile Eşrefpaşa Hastanesi, fen işleri, idare işleri, İzmir Doğal Yaşam Parkı, mezarlıklar, huzurevi, balık ve sebze hali, ESHOT yıkama, katı atıklar, İZFAŞ, trafik ve İZSU birimlerinde görev yapıyor.

Kaynak: AA