Bakan Eker, Aso Başkanı Özdebir ve Beraberindeki Heyeti Kabul Etti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "4 milyon hektar alan toplulaştırdık, bu yıl sonunda 2 milyon hektar daha toplulaştırılacak.

Bakan Eker, Aso Başkanı Özdebir ve Beraberindeki Heyeti Kabul Etti
Kanun tasarımızı Meclis'e gönderdik" dedi.

Bakan Eker, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kudbettin Arzu'nun da hazır bulunduğu kabulde konuşan Bakan Eker, ASO'nun reel sektör ve diğer sektörlerde çok önemli hizmetleri olan bir kuruluş olduğunu belirtti.

Bir ülkenin coğrafyasının o ülkenin üzerinde yaşayacak canlıları tayin ettiğini belirten Eker, "Bir ülkenin tarımı ne ise sanayisi de ona dayanır. Eğer tarımda hiçbir şey yoksa o zaman silah veya başka makine geliştirirler. Ama tarım varsa önce oradan başlanır ve tarım dayalı sanayi gelişir" diye konuştu.

"SANAYİMİZ GELİŞECEKSE BİRİNCİ ALAN TARIMA DAYALI SANAYİ"
Sanayinin tarımdan ayrılamacağının altını çizen Eker, "Sanayimiz gelişecekse birinci alan tarıma dayalı sanayi. İşlenecek, geliştirilecek, insanların ihtiyacı bunun üzerine. Sonra bunun üzenden dallanacak, gelişecek ileri noktalara taşınacak. Onun için tarımın sanayimiz açısından özel bir anlamı ve yeri var. Hükümet olarak tarıma 10 yıl içerisinde farklı bir gözle baktık. Bir strateji yaptık, daha önce bu strateji yoktu. Daha önceden köylüler var, müstahsil. Gaz, bez, tuz lazım bunlara. Devlet onların ürettiklerini hasat zamanı alsın bir para versin. Seçim varsa bir çeşit yoksa başka çeşit. Kuralı kaidesi yok. Bu işler böyle gidiyordu" ifadelerini kullandı.

"HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ÇİFTÇİYE 6 MİLYAR 600 MİLYON LİRA DESTEK ÖDENDİ"
Eker, günümüzde daha çok teknoloji ve bilgi kullanıldığını belirtti.

Türk çiftçisine 9 milyar lira karşılıksız, nakdi, hibe destek verdiklerine dikkat çeken Eker, "Biz geldiğimizde Türkiye'de çiftçiye 1 milyar 800 milyon lira para veriliyordu. O zaman enflasyon belliydi. 2013'ün ilk altı ayında 30 Haziran itibariyle 6 milyar 600 milyonunu ödemiş durumdayım. Yüzde 70'ini ödedim. Bu desteği kaliteye, standarda ve verimliliği artırmaya dönük, tarıma dayalı kırsal kalkınmanın gelişmesi ve sertifikalı tohum üretimi için veriyorum" dedi.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMALARI
Arazi toplulaştırma çalışmalarına ilişkin değerlendirme yapan Eker, "Toplulaştırma diyoruz. Dönüp bir tarihimize bakmamız lazım. Niye parçalandı da biz toplulaştırma mecburiyetinde kalıyoruz. Türk Medeni Kanunu 1926 yılında tarım arazilerini menkul mallar gibi değerlendirmiş. Babadan oğula geçerken bölüne bölüne gidiyor. Avrupa'da böyle bir şey yok, yasak. Hiçbir yerde yok böyle bir şey. Hiç kimse izin vermiyor. Bu tarım arazisi nasıl böldürürsün, nasıl parçalarsın" açıklamasında bulundu.

Türkiye'de 3 milyon 100 bin işletmenin ortalama 60 dönüm, 30 milyon parselde üretim yaptığına dikkat çeken Eker, "Yani bir çiftlik 10 parça. Bunun da tamamı 60 dönüm. Amerika'da bin 810, İngiltere'de 457, Fransa'da 430, Almanya'da 420, İspanya'da 240 dönüm, Türkiye 60 dönüm. Buyur buradan yak. Nasıl rekabet edeceksin onlarla" diye sordu.

Şimdiye kadar 4 milyon hektar alan toplulaştırdıklarını açıklayan Eker, şunları kaydetti: "Bu yıl sonunda 2 milyon hektar da daha yapılıyor. 5-6 milyon hektara çıkmış olacak. Öbür tarafta da bölünmeyi durdurmamız lazım. Çünkü bölünme bir yandan devam ediyor. Kanun tasarımızı Meclis'e gönderdik. Ama öyle bir şey ki şimdiden Türkiye'deki 'istemezükçü' tayfa var, ne yapsan karşı çıkan, birinci köprüye karşıydı, ikinci köprüye karşıydı şimdi de üçüncü köprüye karşılar. Benim aklım hayalim almıyor. Nasıl böyle bir şey diyebilirsin? Türkiye'nin bu kadar yararına olan, bu kadar acil bir ihtiyacı sırf "ne gelirse gelsin ben karşı çıkayım da safım belli olsun" hesabıyla böyle bir şey yapıyorlar. Biz bunlara rağmen bunu hayata geçireceğiz. En büyük konu bu."
ASO BAŞKANI ÖZDEBİR, SANAYİ SEKTÖRÜNÜN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de son yıllarda Türkiye'nin tarımında çok ciddi değişiklikler olduğunu belirtti.

Tarımsal üretimin son derece stratejik olduğunu dile getiren Özdebir, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında tarımsal hasıla konusunda ilk sırada yer aldığını ancak verimlilik, yeni uygulamalar ve ürün çeşitliliği konusunda atılması gereken adımlar olduğuna dikkat çekti.

Sanayiciler olarak en çok "tarım arazilerinin amaç dışı kullanımından" rahatsız oldukları belirten Özdebir, "Düzgün sanayileşemediğimiz için maalesef tarım arazilerimizi de hızlı bir şekilde kaybediyoruz. Bunun telafisi de son derece zor oluyor" dedi.

Özdebir, tarım arazilerinin korunması açısından bu alanlarda OSB'ler dışında yapılaşmaya izin verilmemesi konusunda destek istedi.

Tarım aletleri ve ekipmanlarındaki Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 8'den 18'e çıkarılmasını eleştiren Özdebir, "Bu KDV yükü işletmelerimizin sırtında" diyerek, Bakan Eker'den düzenleme talebinde bulundu. Sahte ve tüketiciyi yanıltan ürünlere ilişkin yapılan ifşaların olumlu olduğunu söyleyen Özdebir, bunun yanında iyi örneklerinde beraberinde ilan edilmesinin sektörü hareketlendireceğini belirtti.

Kabul öncesi ASO Başkanı Özdebir, Bakan Eker'e çiçek takdim etti.
Kaynak: İHA