Adana'da 'çocuk Gelin' Mücadelesi

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ilçe ilçe öğretmenlerle toplantı yaparak özellikle küçük yaşta evlendirilerek okuldan alınan kızların okuması için öğretmenlerin ev ev gezmesi gerektiğini belirterek, "Bunun için kendi makam aracımı bile size tahsis etmeye hazırım" dedi.

Adana'da 'çocuk Gelin' Mücadelesi
Selamet, Adana'nın özellikle Doğu ve Güneydoğu Anodulu'dan göç alan ilçeleri başta Yüreğir, Seyhan ve Ceyhan'da devamsızlık oranlarının bir hayli fazla olduğunu söyledi.

Selamet, yapılan araştırmalarda devamsızlığı genelde kız çocuklarının yaptığını bunun en büyük sebebinin ise kız çocuklarının ilkokul 5. sınıftan sonra evlendirilmesi ve tarlada çalıştırılmasından kaynaklandığını kaydetti.

Selamet, bu nedenle çocuk gelinlerin yoğun olduğu Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan ilçelerinde öğretmenler ile toplantı yaparak okula gönderilmeyip çocuk yaşta okul çağında evlendirilen kızların önüne geçmek için öğretmenlerin bir yol haritası hazırlamasını istedi. Selamet, öğretmenlerin sınıf sınıf okula gelmeyen öğrencileri isim isim tespit ettikten sonra hepsinin adresine tek tek gitmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu çocukların okula gelmeme sebepleri bu yöntemle öğrenilmeli. Bunun için ben ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Eğer bir şube müdürümün bunun için her gün gelmesi gerekiyorsa bunu size sağlarım. Eğer benim gelmem gerekiyorsa ben otağımı 2 ay buraya kurarım. Eğer bunun için aracımız yok diyorsanız ben bu uğurda makam aracımı bile size tahsis ederim. Ben görevime dolmuşla bile gelirim" dedi.

Selamet, amaçlarının çocukların okula gelmeme sebeplerinin öğrenilerek Eylül ayında çocukların sıralarında öğretmenleriyle buluşturmak olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Ben biliyorum ki bu çocukların çoğu tarlaya, bahçeye gönderiliyor. Bir kısmı ise okulda alınıp çocuk yaşta nişanlandırılıp evlendiriliyor. Arkadaşlarımız, ev ev gezerek bu çocuklar ekonomik sebeplerden dolayı mı okula gönderilmiyor, yoksa bir zihniyet ve kültür farklılığından dolayı mı gönderilmiyor önce bunu öğrenmeli. Buna göre bizim bu işe bir çare bulmamız gerekiyor. Eğer ekonomik nedenlerden dolayı gelmiyorsa bizim o çocuğun kitabını, defterin, kalemini, elbisesini almamız lazım. Eğer zihniyetten dolayı gelmiyorsa o zihniyeti de yine bizim değiştirmemiz gerekiyor. Biz öğretmenler bunun için varız."
Selamet, Türkiye gerçeklerini bildiğini 18 yaşındaki bir kızın okuması için 7-8 yaşındaki erkek kardeşinin karar verdiğini ve okumasını istemediğinin altını çizerek, "Böyle bir toplumda böyle bir kültürde yaşıyoruz. Bu bir geçek mi gerçek. Ancak bu gerçeği de değiştirmek bizim işimiz. Bizim çocuk gelinlerin önüne geçemeyiz deme gibi bir şansımız yok. Bu konuda ciddi bir mücadele verirsek yol alırız. Dediğim gibi mermer delininceye kadar çalışacağız. Eylül ayında bütün çocukları sıralarında görmek istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA