Tika’nın Su Projeleri Gazze’ye Hayat Verdi

2008 yılında İsrail’in Gazze şeridine düzenlediği saldırı sonrasında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın Gazze’de gerçekleştirdiği su projeleri bölge halkına hayat verdi.

Tika’nın Su Projeleri Gazze’ye Hayat Verdi
Bu kapsamda TİKA, Gazze’de 19 su projesi gerçekleştirdi. Bunun dışında Gazze’de 15 su kuyusu inşa edip 300 binden fazla kişinin temiz içme suyuna ulaşması sağlandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın içme suyu projeleri, Afrika ülkeleri ile sınırlı kalmayarak Ortadoğu ülkelerinde de devam ediyor. TİKA tarafından, Filistin Kıyı Belediyeleri Su İdaresi işbirliğiyle, Gazze Şeridi’nde bulunan, İsrail’in saldırısı sonrası zarar gören su altyapısının rehabilite edilmesine yönelik, 15 su kuyusu, 22 kilometre uzunluğunda boru hattı inşası, atık su şebekelerinin onarımı, su deposu ve yağmur suyu toplama ağı inşaatı çalışmalarını kapsayan 19 ayrı proje hayata geçirildi. Bu çalışmalar ile öncelikle halkın temiz içme suyu ihtiyacının karşılanması amaçlanarak, kamu sağlığı ve çevre şartlarının iyileştirilmesi kapsamında yer altı su kirliliğinin ve salgın hastalıkların önüne geçilmesine katkı sağlandı.

Ayrıca TİKA tarafından Gazze genelinde 10 adet tuzdan arındırma ünitesi kuruldu. Arıtma üniteleri ile Gazze Halkı’nın en önemli sorunlarından olan temiz su ihtiyacına önemli bir katkı sağlandı. Tuzlu suyun, TİKA tarafından kurulan 10 merkezde arıtıldıktan sonra 7 adet su tankeri ile Gazze genelindeki 360 okula dağıtılması planlanıyor.

Bu sayede yaklaşık 600 bin öğrencinin temiz suya erişimi sağlanacağı Gazze’de, TİKA tarafından gerçekleştirilen projeler bunlarla sınırlı değil. TİKA’nın 90 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak Yağmur Suyu Toplama Ağı inşa etiği Gazze’de, su kuyuları ve depoları için 10’dan fazla jeneratör hibe edilip, 30 km’den fazla su borusu döşendi, 6 km kanalizasyon hattının yapımı da tamamlandı.

2013 yılı içerisinde Gazze Şeridi’ne 8 adet su kuyusu açılması ve Kıyı Belediyeleri Su İdaresi işbirliğinde 4 adet su ve sanitasyon projesi daha gerçekleştirilmesi planlanıyor

Kaynak: İHA