Kuşadası'nda Ölmüş Bir Cerettacaretta İribaş Deniz Kamlumbağası Kıyıya Vurdu

AYDIN - Kuşadası'nda bir Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağası, ölü olarak kıyıya vurdu.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Yavansu mevki sahilinde kıyıya vuran kaplumbağadan haberdar olunca, dernek yetkililerinin bölgeye giderek inceleme yaptığını bildirdi. İncelemed kaplumbağada her hangi bir darp ve kesi izine rastlamadığını belirten Sürücü, "Carettaların yumurtlama mevsimi olması ve ölen kaplumbağanın da iri yetişkin olması, bölgemizde bu yıl da yuva yaparak yumurta bırakırlar mı sorusunu akla getiriyor. Son 3 günde bölgemizde 2. carettanın ölmesi üzücü. Deniz ekosisteminde çok önemli yeri olan bu canlıların korunması için herkes elinden gelen gayreti göstermeli. Özellikle balıkçılar, ağlarına ya da paragatlarına takılmış olan caretta gördüklerinde ölü olarak değerlendirmemeli. İlgili kurumlara ya da derneğimize haber vererek, belki de daha çok uzun yıllar yumurta bırakacak bir carettanın kurtulmasını sağlayabilir" dedi.

Bu arada, Kuşadası'nda 3 günde 2 Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağasının ölmesinin ardından, dün gece Kadınlar Plajına gelen bir kaplumbağa plaja 70 yumurta bıraktı.

Yumurtaların, gece plaj bekçisi tarafından fark edildiğini ve korumaya alındığını kaydeden Sürücü, "Ülkemizin genellikle Güney Ege ve Akdeniz kıyılarını üreme alanı olarak seçen Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları, beslenme amacıyla Kuşadası Körfezi'ne de geliyor. Caretta Caretta'ların ölümüne hüzünlenirken, diğer yandan uzun yıllardan sonra ikinci kez Kuşadası kıyılarına yumurta bırakmaları bizleri sevince boğdu" dedi.

Kaynak: AA