Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kemer'de Kutlandı

ANTALYA - Kemer Marina Müdürü Levent Tokaç, dünyada en ucuz taşımacılığın deniz yoluyla yapıldığını söyledi.

Antalya'nın Kemer İlçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Kemer Belediyesi önününde yapılan törene, Kemer Kaymakamı Murat Bulacak, Belediye Başkanı Mustafa Gül, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çulfa, Kemer Marina Müdürü Levent Tokaç ile gemi kaptanları katıldı.

Törende konuşan Kemer Marina Müdürü Levent Tokaç, kabotajın bir devletin limanından alınan yük ve yolcuların aynı devletin başka bir limanına deniz yoluyla nakledilmesi olduğunu söyledi.

Ülkelerin kendi ülkelerinde deniz nakliyatı yapmanın ülke halkına verilen bir hak olduğunu belirten Tokaç, "Osmanlı devleti kabotaj hakkını kapitülasyonlarla denizlerde yük ve yolcu taşıma hakkını Avrupa devletlerine vermiştir. Dolayısıyla Türkler denizlerde ticaret yapamaz hale geldiler" dedi.

Kapitülasyonlarla Avrupa ülkelerine geçen hakkın 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması ile tekrar geri alındığını hatırlatan Tokaç, TBMM tarafından 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen 815 sayılı Kabotaj Kanunu'yla Türk denizlerindeki yük taşıma ve ticaret yapma faaliyetinin düzenlendiğini söyledi.

Tokaç, dünyada en ucuz taşımacılığın deniz yoluyla yapıldığına dikkat çekerek, üç tarafı denizlerlerle çevri Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde kullanması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA