Aosb- Çukurova Üniversitesi El Ele Verdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) kapsamında, Çukurova Üniversitesi ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nın (AOSB) işbirliğinde ilk buluşma gerçekleştirildi.

Aosb- Çukurova Üniversitesi El Ele Verdi
AOSB Genel Sekreteri Mustafa Keskin, Seyhan Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılışındaki konuşmasında, üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması, üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek katma değer yaratacak, uluslararası pazardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak ürünlere dönüştürülmesini amaçlayan programın önemine dikkati çekti.

Keskin, sanayi-üniversite işbirliğinin geliştirilmesi konusunda geçtiğimiz aylarda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müsteşar ve üst düzey bürokratlarının üniversiteye geldiklerini anımsatarak, "Bu toplantıda sanayi ve üniversite işbirliğinin arttırılması yönünde görüşmeler yapılmıştı. Orada da sayın müsteşarımız SAN-TEZ projesi adı altında gerçekleştirilen çalışmayı anlatarak, sayın rektörümüzden proje sayısının artırılmasını istemiş ve en az 15 proje beklediğini söylemişti" dedi.

ÇÜ Rektörlüğünce görevlendirilen ve aralarında Rektör Yardımcısı Seyhan Tükel ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Serin'in de bulunduğu ekibin SAN-TEZ kapsamında sanayicilerle bir araya gelmek istediklerini kendilerine bildirdiklerini belirten Keskin, şunları kaydetti:
"Bu güzel bir girişimdi. Çünkü hep kapalı kapılar arkasında 'Türkiye neden yüksek katma değerli ürünleri üretemiyor? Neden yeni ürünler imal edemiyor? Niye hep taklit ya da mevcut ürünlerin devamı yönünde ürünler üretiyoruz? Türkiye ekonomisi bu konuda AR-GE çalışmaları yapmıyor? Üniversitelerden niye faydalanılmıyor? Üniversitede niye bu konuda projeler üretilemiyor? eleştirileri yapılıyordu. İşte bu toplantı bunları kırdı. Bundan sonra üniversite ve sanayi daha sık bir araya gelecekler. Bu bir başlangıç."

AOSB WEB SİTESİNDE ÜNİVERSİTE MASASI
Keskin, AOSB'nin resmi web sitesinde "Üniversite Masası" adı altında bir bölüm oluşturmak istediklerini belirterek, "Bu sayede, üniversite ve sanayi sürekli iletişim halinde olacak. Sanayicilerin, üniversitelerden istedikleri proje talepleri ile üniversitelerin önerdikleri projeler bu web sitesinde yer alacak. Bir hocamızın önerisi olan bu fikri gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

AOSB'den herhangi bir sanayicinin web sitesindeki bu masaya girdiğinde üniversitelerin proje önerilerini görebileceği gibi kendi talebini de iletebileceğini vurgulayan Genel Sekreter Keskin, uygulamaya en kısa zamanda başlayacaklarını kaydetti.

Keskin, "Bu işbirliğinin ülkemiz, bölgemiz, sanayicimiz ve üniversitemiz açısından önemli sonuçlar vereceğine inanıyorum" dedi.

Rektör Yardımcısı Seyhan Tükel de, üniversitelerin başarılı olmaları için 3 temel neden gerektiğini ifade ederek, "Bunlardan bir tanesi bizim eğitim ve öğretimimiz olmalı, diğeri araştırma geliştirmeler olmalı, diğer bir ayağı da toplumsal hizmet sunmak olmalı diye düşünüyorum" dedi.

Üniversitenin kapalı kutu olduğu şeklindeki eleştirileri bir bakıma doğru bulduğunu ifade eden Prof.Dr. Tükeli, şunları kaydetti:
"Evet, biz eğitim öğretim konusunda biz bazı şeyleri kendimiz hallediyoruz. Araştırmalarımızı eskiden bir ölçüde yürüte biliyorduk, ama şuanda toplumla daha çok etkileşimde bulunmak zorunda olduğumuzu, daha fazla dışa açılmak zorunda olduğumuzu anlıyoruz. Ayrıca topluma hizmet etmek için bizim toplumun ayağına gitmemizin çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bu 3 alanda biz üniversite olarak bir başarıyı elde edersek, başarılı üniversiteler arasındaki yerimizi çok daha ileriye götürebileceğimize inanıyorum."

YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜ SORUNU
Gerçekleştirdikleri toplantının bu hedeflere ulaşmak için bir adım olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tükel, şöyle devam etti:
"Bizim öğretim üyeleri ve araştırmacı olarak yeni fikirlerimiz var fakat fikirlerimizi hayata geçirebilmek için yeterli bütçeye sahip değiliz. Diğer bir sorunumuz yetişmiş insan gücü bulabilmek ve bulduklarına sahip çıkabilmek. Bu konuda birçok projeler sunuyoruz ve bu projelerin birçoğu kabul ediliyor. Bu anlamda bizim bir potansiyelimiz ve iyi niyetimiz var. Sanayicilerimizin de ileriye gitme istekleri var. Ben bu bakımdan bu projeyi gerçekten çok önemsiyorum."
Son olarak söz alan Prof. Dr. Selahattin Serin de üniversitelerin çok büyük ve güçlü bir potansiyeli olduğun, Adana’da güçlü bir sanayici kesimi bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Serin, "Üniversitemiz artık daha kurumsallık adına bir karar aldı ve rektörlük koordinasyon ofisini oluşturdu. Bundan sonraki bu tip faaliyetleri organize edebilmek için Çukurova Üniversitesi proje geliştirme ve koordinasyon birimimiz artık devreye alındı" dedi.

Serin, bu birimin yürütücülüğünü Prof. Dr. Süha Berkayoğlu'nun yapacağını vurgulayarak, 15 San-Tez projesi hazırlayabileceklerini sözlerine ekledi.

ÇÜ ve AOSB yöneticileri ile akademisyenler ve sanayicilerin katıldığı toplantı salonunun girişinde ise sektörel bazda masalar oluşturularak, sanayiciler ile akademisyenlerin yüz yüze görüşmeleri de sağlandı.
Kaynak: İHA