"uluslararası 6'ncı Onkoloji Günleri" Başladı

Muş - Muş Genç Birikim Derneği ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği'nce organize edilen "Uluslararası 6'ncı Onkoloji Günleri" başladı.

Onkoloji Günleri'ne katılan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, kanserle mücadelede, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere, belediyelere, eğitim ve araştırma hastanelerine büyük görevler düştüğünü söyledi.

Türkiye'de son yıllarda kanser tedavisinde önemli gelişmelerin yaşandığını ifade eden Gültekin, şöyle konuştu:

"Sivil toplum örgütlerinin, devletle el ele verilmesiyle, bu tür etkinlikler başarılı olabiliyor. Muş'ta düzenlenen bu etkinlikle, gençlerde farkındalık yaratılmak istendi. Türkiye'de her geçen gün bu etkinlikler artıyor. Son yıllarda kanser tedavisinde önemli gelişmeler oldu. Kanser hakkında doğru bilinen yanlışlardan söz ediyoruz. Kanser önlenebilir bir hastalık. Kanser dünyada önemli oranda tedavi edilebilir hale geldi. Türkiye'deki oranlara da baktığımızda, birçok üniversitemizde yapılan tedavilerde kanser hastalığı yenildi."

Onko-Sev Derneği Başkanı Salih Yüce ise programa 25 ülkeden katılım olduğunu belirterek, dernek olarak çocuk ve gençleri kansere karşı korumayı hedeflediklerini söyledi.

Onkoloji Günleri'ne 25 ülkenin dışında, Sivas, Trabzon, İstanbul, Tokat, Şanlıurfa, Elazığ, Malatya, Van, Çorum, Gaziantep ve Erzurum'daki kanser hastaları yardımlaşma ve dayanışma derneklerinin de katıldığını ifade eden Yüce, şöyle konuştu:

"Çocuk ve gençleri kansere karşı korumak gerekiyor. Kanser çok tehlikeli bir sağlık problemi. Erken teşhis kanser tedavisini kolaylaştırıyor. Bu nedenle kansere karşı ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi, hastalığın önlenmesi ve erken teşhis açısından oldukça önemli. Sağlık Bakanlığı, dünyada ve Türkiye'de önümüzdeki yıllarda birinci ölüm nedeninin kanser olacağına dikkat çekmekte. Kansere neden olan tütün, beslenme ve çevresel etmenlerin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Başta aile, çocuk ve gençlerde toplumsal bir bilinç yaratılması, kanserden korunma hayati önem taşıyor."

Hasta ve yakınlarının, çevrelerine bu konuda bilinç kazandırmak için aktif rol üstlenmesi gerektiğini ifade eden Yüce, Onkoloji Günleri'nin, sivil toplum kuruluşlarına ve gençlik merkezlerine eşsiz bir imkan sunduğunu dile getirdi.

Etkinlikle, Türkiye'de kansere karşı mücadele eden birçok sivil toplum kuruluşunun, uluslararası ve ulusal düzeyde ilişkilerini geliştirme fırsatı bulduğunu belirten Yüce, Türkiye'nin kanserle mücadelede dünyaca tanınan çok başarılı bilim adamlarına sahip olduğunu ifade etti.

Toplantının ardından kanser hastalığına dikat çekmek amacıyla, Muş Belediyesi önünde toplananan kalabalık, Valilik önüne kadar yürüdü.

Kaynak: AA