Kontrolsüz Klima Kullanımı Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Samsun - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen, hava sıcaklıklarının artmasıyla yaygınlaşan klimaların kontrolsüz kullanılmasının, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Pekşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde serinleme aracı olan klimanın bilinçsizce kullanılmasının bazı önemli hastalıklara yol açabileceğini belirtti.

Sıcak havayla, kapalı mekanlarda ve araçlarda klima kullanımının arttığını vurgulayan Pekşen, "Klimaların bilinçsiz kullanımı, gribal enfeksiyonlar, bazı viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulması, yüz felci ve zatürreye neden olmaktadır. Bilinçsiz klima kullanımı alerjik hastalıkların tetiklenmesine de neden olur. Alerjik burun nezlesi, sinüzit, alerjik göz nezlesi, astım gibi hastalıklar ortaya çıkabilir" dedi.

Özellikle ofis ortamındaki klimaların, genellikle viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu dile getiren Pekşen, "En sık rastlanan ve en fazla iş gücü kaybına yol açan hastalıklar da bunlardır. Çünkü akciğerler, mesleki ve çevresel etkilerin en çok etkilediği organdır. Ofislerde havalandırmanın bozukluğu, toplu halde kalabalık olarak bulunma ve sigara içimi, bu tarz enfeksiyonların artışına neden olmaktadır" diye konuştu.

-"Çocuklar ve yaşlılar çabuk etkileniyor"

Kapalı alanlarda serinlemek için klimanın karşısında durulmaması gerektiğine işaret eden Pekşen, çocukların ve yaşlıların klimalardan daha çabuk etkilendiğini anlattı.

Sıcak havadan klimalı ortama girince vücutta ani buharlaşmanın meydana geldiğini belirten Pekşen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ani değişim nedeniyle bel ve boyun kaslarında tutulmalar ve çeşitli ağrılar meydana gelebiliyor. Özellikle klimanın doğrudan üzerimize üflediği ortamlarda ciddi ağrılar oluşabilir. Çocuklar ve yaşlılar daha çabuk hastalıklara maruz kalabiliyor. Öte yandan orta kulak rahatsızlığı geçirmiş kişilerde ise yüz felci ve işitme sorunlarına yakalanma riskini artırıyor. Klimanın araç içinde, camlara ya da ayaklara yöneltilmesi uygundur. Ev ya da iş yerlerinde ise klimanın yüze denk gelmeyecek şekilde ayarlanması, hastalıklara karşı koruyucu bir yöntem olacaktır."

-"Doğal havalandırma önemli"

Prof. Dr. Pekşen, klimaların olumsuzluklarından kurtulmak için doğal yollardan havalandırma yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Serinletilecek alanların pencere ve kapıları açılarak ortamın havalandırılması daha uygundur. Eğer klima kullanılması gerekliyse belirli zaman aralıklarında kullanılmalı. Çok sıcak ve terliyken klimalı ortama geçilmemelidir. Ayrıca klimaların bakımı ve temizliği her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılmalıdır. Klimalarda mutlaka bakteri filtresi kullanılmalı ve ortamın aşırı soğutulmamasına özen gösterilmeli."

Kaynak: AA