Gümrük Bakanlığı’ndan ‘kaçak Silah’ Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından medyada yer alan, “Yemen’e giden bu silahlar acep ne iştir” ve “Türkiye’den silahlar bisküvi diye gitti” başlıklı haberlere ilişkin basın açıklaması yapıldı.

İçel Limanı’ndan Yemen’e giden ve bisküvi olarak beyan edilen kutuların içinde Aden Limanı’nda yapılan kontrol sırasında tabancaların çıkması üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın soruşturma için talimat verdiği belirtildi. Açıklamada, söz konusu tabancaların numunelerinin Yemen’den istenerek inceleme yapıldığı ve ele geçirilen silahların kuru sıkı olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

Haberde ‘Fiziki muayeneye sevk edilmiş olan ihracat eşyasının muayene memurlarınca, muayenesi sırasında gecikmelere sebebiyet verilmemesi ve tam tespit çalışmalarının mümkün olduğu en kısa sürede sonlandırılması, ayrıca muayene sırasında eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılması’ şeklindeki talimatın tüm gümrüklere gönderildiğinin yazıldığı dile getirilerek, “Buna rağmen bu talimatı sadece İçel Gümrük Müdürlüğü’nde söz konusu eşyanın Yemen’e gönderilmesiyle ilgili olarak vermek kastı aşan, iftira niteliği taşıyan bir değerlendirmedir. Söz konusu muhabirin mantığı ile hareket edersek ‘kolileri sakın açmayın’ olarak yorumladığı talimata göre bütün gümrüklerde eşyanın muayene edilmemesi lazım” denildi.

Haberde yer alan talimatın, ihracat eşyasının muayenesi sırasında gecikmeler yaşanmaması için gümrük işlemlerinde birtakım sıkıntı ve mağduriyetlerin önüne geçmek için yapıldığı bildirilerek şöyle denildi: “Yine ihracata ilişkin mesai başvuruları ile ihracat beyannamelerinin kapatılması hususlarında da gereken özenin gösterilmesini sağlamak üzere tüm gümrük idareleri talimatlandırıldı. Kaldı ki, eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılması talimatı, muayene sırasında ambalajın yırtılması veya parçalanması durumunda eşyanın tekrar ambalajına konulamaması, konulsa dahi yurtdışındaki alıcısı tarafından iade edilmesi gibi sonuçların doğması nedeniyle söz konusu talimat yazımız yazılmış ve muayene sırasında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi istenilmiştir”
Açıklamada, Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği’nin ilgili madde hükümlerinin muayenenin hangi durumlarda ve nasıl yapılacağını açıkladığı belirtildi. Açıklamada, ayrıca, talimat yazısında da söz konusu hükümlere aykırılığın teşkil etmediği vurgulandı.

Konuyla ilgili yanlış anlaşılmaların giderilmesi, olayın yerinde tespiti ve ilgili karşı makamların bilgilendirilmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın Mayıs ayı içerisinde Yemen’e gittiği hatırlatılarak, belgelerin, müfettiş raporlarının, kamera kayıtlarının ve diğer unsurların birlikte tetkik edilmesi neticesinde Yemen Devleti ve Gümrük İdaresi’nin, Türk Devleti’nin nitelikli kaçakçılık olaylarıyla hiçbir ilgisinin olmadığı konusunda ikna oldukları ve bu sebeple iki ülke temsilcileri tarafından Serbest Ticaret Antlaşması’nın imzalandığı kaydedildi.
Kaynak: İHA