Eskişehir’de Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine bağlı Nasreddin Hoca beldesinde, belediye tarafından ‘805. Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri’ düzenlendi.

Şenliklere, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve çok sayıda davetli katıldı.

Şenliklerde konuşan Milli Eğitim Bakanı Avcı, Nasreddin Hoca’nın bu coğrafyayı vatan kılan millet büyüklerimizden biri olduğunu kaydetti.

Nasreddin Hoca’nın sadece Türkiye’de değil Kafkaslara kadar birçok yerde sevilen ve sayılan bir şahsiyet olduğunu aktaran Avcı, “Nasreddin Hoca sadece nükteleriyle tanınmayı hak etmeyecek kadar büyük bir hikmet adamıdır. Nasreddin Hoca’nın fıkralarında dile gelen hikmetler ilkokul öğrencisinden üniversitedeki hocalara herkes için kadar farklı farklı katmanlardan farklı anlam derinlikleri içerir. O nedenledir ki Nasreddin Hoca, sadece burada değil, sadece Eskişehir’de değil sadece Türkiye’de de değil, Kuzey Afrika’da Türk Cumhuriyetleri Orta Asya içerisine kadar Balkanlar’da, Kafkaslar’da sevilen sayılan ve hikmetleriyle yol gösteren bir şahsiyettir. Bu nedenledir ki Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilirken, Eskişehir UNESCO tarafından 2013 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ilan edilirken bunda sevgili Nasreddin Hoca’mızın da büyük payı olmuştur. Nitekim her ne kadar basında gereği kadar yer almamış olsa da 7-8 Mayıs tarihleri arasında yani bir ay önce Eskişehir’de UNESCO Milli Komisyonu tarafından Uluslararası bir çalıştay gerçekleştirildi.

Uluslararası Nasreddin Hoca çalışmaları toplantısı yapıldı ve bu toplantıda Nasreddin Hoca fıkralarını anlatma geleneğini UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için adaylık dosyası hazırlandı. Yani Nasreddin Hoca fıkraları anlatma geleneği, dünya kültür geleneğinin bir parçası haline gelecektir. Zaten bir parçası ama UNESCO tarafından yinede tescil edilebilmesi için Türkiye UNESCO milli komisyonu çalışmaların son aşamasına getirdi. Bu durumun Eskişehir’imiz için Eskişehirliler için kıvanç meselesi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Avcı, beldedeki ‘Nasreddin Hoca Göleti ve Sulaması Projesi’nin Eylül ayı içerisinde inşaat ihalesini yapacaklarını ve 2014 yılı sonu itibariyle bitirmeyi planladıkları proje sayesinde toplam 6 bin 660 dekar alanın sulamasının yapılacağını da bildirdi.

“NASREDDİN HOCA DAR BİR KALIBA SIĞDIRILMAMALIDIR”
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, içinde yaşadığımız bugünlerde en çok birliğe, beraberliğe ve manevi büyüklere ihtiyacımız olduğunu söyledi.

Nasreddin Hoca’nın nüktedanlıkla sınırlandırılmaması ve dar bir kalıba sığdırılmaması gerektiğini anlatan Destici, “Nasreddin Hoca deyince şu anda sadece fıkralar aklımıza gelmekte ve sadece nüktedanlığı aklığımıza gelmektedir. Nasreddin Hoca’yı bu kadar dar bir kalıba sığdırmanın ben doğru olduğunu düşünmüyorum. Nasıl bugün burada Nasreddin Hoca’yı dar bir çerçevede anmanın doğru olmadığını düşünüyorsam, onun dediğim gibi nüktedanlıkla da sınırlamanın doğru olmadığını düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda burada yaptığımız bu ama programı ulusal ve uluslararası bir boyut kazanır. Bunun kazanması içim her türlü imkanın seferber edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Nasreddin Hoca Belde Belediye Başkanı Hüseyin İlhan, katılanlara üzerinde Nasreddin Hoca figürü bulunan tablo hediye ederken, şenlikler kapsamında halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler sundu.

Daha sonra da protokol erkanı ‘Nasreddin Hoca Tesisleri’nin açılışını gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA