Dünyaevine Girmek 10 Bin Liradan Başlıyor

Ankara - Sıcak havaların yüzünü göstermesiyle iyice hareketlenen "düğün sektörü", mutluluğa ilk adımını atacak çiftler için yoğun bir çalışma içine girdi. Düğün sezonunun açılışı, özellikle davetiye hazırlayanlar, gelinlik dikenler, çiçekçiler, fotoğraf stüdyoları ve kuaförlere yaradı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, geçen yıl 603 bin kişi evliliğe "evet" dedi.

Uzmanlar, bu yıl ise yaklaşık 650 bin kişinin dünyaevine gireceğini tahmin ediyor. Bu evliliklerin çoğu ise "düğün sezonu" olarak nitelendirilen yaz aylarında gerçekleşiyor.

Tüketim alışkanlıklarının değişip, lüks görülen şeylerin adeta ihtiyaç haline gelmesi nedeniyle düğün alışverişine ayrılan bütçe de arttı. Düğün hazırlığı, davetiye, salon, gelinlik, damatlık, takı, ayakkabı, kuaför, pasta, çiçek, fotoğraf ve video çekimi ile organizasyon şirketleri gibi 20'den fazla iş kolunu da hareketlendirdi.

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, kına gecesinden, balayına kadar bir düğün için en az 10 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Bu paraya sahip olmayan çiftler ise ya taksit seçeneklerinden yararlanıyor ya da firmaların hazırladığı kampanya paketlerini değerlendiriyor.

"Düğün hazırlıklarıyla ilgilenecek zamanım yok" diyorsanız, organizasyon şirketleri sizin için doğru adres. Ortam süslemesi, masa örtüsü, peçete, şamdan, nikah masası, pasta, havai fişek gösterisi, davetiye ve balayı programı gibi bütün detaylarla ilgilenen organizasyon şirketleri, bunun karşılığında toplam maliyetin yüzde 30-50'sini talep ediyorlar. Düğün organizasyon hizmetlerinde kişi başı fiyat uygulanıyor. Süsleme için fiyatlar kişi başı 15 liradan başlıyor, düğününe göre 50-100 liraya kadar çıkıyor.

-Kına gecesi

Düğünden önce gelin ve arkadaşlarının kına gecesinde fasıl eşliğinde eğlenmesinin bedeli, kişi başı 20 liradan başlıyor. Bu eğlence bir otelde yapılırsa, fiyatlar kişi başı 50 liraya kadar çıkıyor. Sazlı sözlü gelin hamamı eğlencesi ise kişi başı en az 60 liraya mal oluyor.

-Ev fiyatına düğün mekanı

Mutluluğa ilk adım atılırken üzerinde en çok düşünülen konu ise düğünün yapılacağı mekan. Dünyaevine girmeyi planlayan çiftler, düğün salonlarını aylar öncesinden araştırıyor. Mekan ücretine süsleme, fotoğraf ve düğün pastası gibi ekstralar da dahil oluyorsa fiyat daha da artıyor.

Lüks bir mekanda yapılacak düğüne yemek ilave ediliyorsa masraflar iyice artıyor. Böyle bir organizasyona harcanacak para ile lüks bir araba veya ev alabilmek mümkün.

Yaz ve düğün denince akla ilk gelen kır düğünleri, hesaplı ve masalsı bir davet vermenize olanak sağlıyor. Kır düğünü yapılabilecek mekanlar, kişi başı ortalama 50 liradan başlıyor. Tekne düğünleri kişi başı 80 lirayken, İstanbul'da boğaz kenarındaki mekanlar, düğün gruplarına 90 liradan hizmet veriyor. Davetli sayısı arttıkça kişi başı fiyatlar da makul seviyelere iniyor.

Düğün salonlarında ise fiyatlar daha uygun. Hafta sonlarında yapılacak bir düğün için kapalı mekan tercih ediyorsanız, ücret bin 500 liradan başlıyor, 10 bin liraya kadar çıkıyor. 5 yıldızlı otellerde düğün fiyatları, kişi başı 60 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkabiliyor.

Üst gelir grupları için ise son yılların en favori mekanları saraylar. Tarihi mekan ve saraylarda düğün yapmak için Milli Saraylar ile görüşmek ve 4 bin ile 25 bin lira arasında değişen kira bedelini organizasyon öncesi ödemek gerekiyor. Çiftlerin tercihleri arasında Esma Sultan Yalısı, Çırağan Sarayı, Adile Sultan Kasrı ve Sait Halim Paşa Yalısı ilk sıralarda yer alıyor. Buralarda düğün yapmak, birkaç yüz bin doları harcamak anlamına geliyor.

-Gerçek pasta yerine maket

Son yıllarda çok katlı pasta maliyetinden kurtulmak isteyenler, düğün pastası maketini tercih ediyor. Gerçek gibi görünen 6-7 katlı bir pasta, gelin ve damadın önüne getiriliyor, böylece çiftler düğün pastası süsleme masrafından kurtuluyor. Maket yerine çok katlı gerçek pasta isteyenler de var. Onların isteklerine sadece pastaneler değil özel tasarım çalışan butik pastacılar da cevap veriyor. Kaliteli bir düğün pastası dilimi minimum 9-10 liradan başlıyor, tek porsiyon pastalar ise 13-20 lira arasında pastanelere göre değişiklik gösteriyor.

-Davetiyelerde değişim

Son yıllarda düğün sektöründe yaşanan değişim davetiye ve nikah şekeri tercihlerinde de kendini gösteriyor. Artık çiftlere, çok farklı malzemeler kullanılarak binlerce çeşit davetiye seçeneği sunuluyor. Kimi çiftler de davetiyelerinde ve nikah şekerlerinde kendi fotoğraflarını kullanarak, yakınlarına kendilerinden bir anı bırakıyor. Sayı arttıkça fiyatı düşen davetiyelerin 100 tanesi 300 liraya, nikah şekerinin 100 tanesi 350 liraya mal edilebiliyor.

-Gelinlik-damatlık

Düğünün "özel parçaları" gelinlik ve damatlık için piyasada çok fazla marka ve çeşit mevcut, bu da gelin adaylarının işini zorlaştırıyor. Çünkü sadece İstanbul'da kayıt altına girmiş 3 binden fazla yerli ve yabancı marka yer alıyor.

Hemen hemen her kızın hayali olan gelinlik, fiyatlarıyla birçok çiftin bütçesini zorluyor. Modeline, kumaşına ve üzerindeki işleme detaylarına göre değişen gelinlik fiyatları, bin 500 liradan başlıyor. Eski sezon gelinliklerin fiyatları 300 liradan başlıyor. Ünlü gelinlik markalarının fiyatları ise bin 500-30 bin avro arasında değişiyor.

Erkek giyim markaları da son yıllarda daha çok damatlık üretiyor. Gömlek, kuşak ve papyondan oluşan smokin takımlar 1400 lira, smokin ayakkabısı ise 300 liraya alıcı buluyor. Damatlık takım elbiseler ise 300 liradan başlayıp 900 liraya kadar çıkabiliyor.

-Gelin saçı 150 liradan başlıyor

Gelin adayları düğün günü istemedikleri bir modelle karşılaşmamak için düğünden önce saç ve makyaj provalarını yaptırıyor. İstanbul'da isim yapmış bir kuaförde gelin saçını yaptırmak 150, damat tıraşı ise 50 liradan başlıyor, kuaför tanınırlığına göre fiyatlar yükseliyor.

-Takılar cep yakıyor

Alyansların fiyatı, altının gramına, ayarına ve işçiliğe göre değişiyor. Tek taş yüzük, 500 liradan başlıyor ve taşın karatına, rengine, kesimine, berraklığına göre fiyat artıyor.

-Favori çiçek beyaz ortanca

Düğün sektörünün hareketlendirdiği bir başka alan ise çiçekçilik. Çiçeklerin, gelin buketi yanında mekan ve araç süslemesinde kullanılmasıyla çiçekçiler de düğünlere özel faaliyet göstermeye başladı.

100 kişilik bir düğünde, ortalama 200 dal çiçek kullanılırsa en az bin 500-2 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Gelin çiçeği 150 liradan başlarken, araç süslemesi 60 liraya mal ediliyor. Süslemede kullanılan çiçekler düğünün konseptine göre değişse de düğünlerin favori çiçeği beyaz ortanca.

-Hikaye fotoğrafçılığı

Düğün fotoğrafları ve stüdyo çekimleri için fiyatlar 250 ila 500 lira arasında değişirken, hayatlarının en mutlu gününü doğal mekanlarda ölümsüzleştirmek için "hikaye fotoğrafçılığı"nı tercih edenlerin ise albüm ve video hizmetiyle 2 bin lira ödemesi gerekiyor..

-Balayı

Balayı için Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi tercih edilirken, yurt dışı içinse tropikal adalardaki tatil seçenekleri ön plana çıkıyor. Yurt dışında balayı yapmak isteyen çiftler, minimum kişi başı uçak ve otel dahil bin avroyu gözden çıkarması gerekiyor. Alternatif tatiller, 4 bin avroya kadar çıkabiliyor.

-Yurt dışında düğün

Evlenecek çiftlerin bir alternatifi de yurt dışında düğün. Yurt dışında dünyaevine girmek isteyen çiftler, tercihlerini daha çok Mısır, Tunus, Hindistan gibi ülkelerden yana kullanıyor. Yurt dışında bir düğünün maliyeti hangi ülkenin seçileceğine ve kaç gün kalınacağına bağlı olarak değişiyor.
Kaynak: AA