Demirtaş: “hükümet Üzerine Düşeni Yaparsa Süreç Daha Sağlıklı İlerleyecektir”

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hükümetin yaptıklarını, yapacaklarını dikkatle izliyoruz ama şimdi Türkiye’nin batısına baktığımızda hükümet müzakere sürecini yansıtmış değil.İnsanlar hala gazlanıyor, coplanıyor. Şüphesiz ki demokratikleşmeye aykırı bir durumdur” dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın annesi Melek Özer’in vefatı nedeniyle taziye ziyaretinde bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kışanak ailesine taziye dileklerinde bulunduktan sonra çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş, sürecin bu aşamadan sonra hükümetin alacağı tutuma bağlı olarak işleyeceğini belirterek, “Silahlar niye sustu, demokratik siyaset konuşsun diye sokakta, meydanda konuşsun diye, fikirlerini anlatsın diye bizde silahların susması için çok çaba sarf ettik. Çok şükür başardık. İnsanlar ölmedi, analar ağlamadı. Anaların yürekleri yanmadı, önemli bir başarı. Bu küçümsenecek bir nokta değil ama hükümet de artık demokratikleşme konusunda neler yapacağını net bir şekilde kamuoyuna duyurmaları, parlamentoda hangi yasalar değişecek, siyasetin önü nasıl açılacak, bunları somut bir şekilde göstermeli ki, barış süreci kalıcı bir demokratikleşmede kalabilsin. Hükümetin yaptıklarını, yapacaklarını dikkatle izliyoruz ama şimdi Türkiye’nin batısına baktığımızda hükümet müzakere sürecini yansıtmış değil. İnsanlar hala gazlanıyor, coplanıyor. Şüphesiz ki demokratikleşmeye aykırı bir durumdur. Biz istiyoruz ki insanlar kimliği ile dili ile özgürce yaşayabilsin, düşüncelerini korkmadan açıklayabilsin. Devlet korkusu olmasın, mahkeme korkusu olmasın. Fikirler tartışıldıkça bir arada yaşamak daha kolay olur. Hükümete düşen de bunun önünü açmaktır” dedi.

Selahattin Demirtaş, bir soru üzerine, “Önümüzdeki günlerde kapsamlı ve detaylı değerlendirmelerimiz olur. Ama dediğim gibi top hükümette, görev hükümette. Hükümet üzerine düşeni yerine getirirse çok daha sağlıklı bir şekilde süreç ilerleyecektir” diye konuştu

Kaynak: İHA