Abd'nin İran Yaptırımları

WASHINGTON - ABD, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürmeye devam ettikleri gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de olduğu 9 ülkeye daha önceden tanıdığı yaptırım muafiyetinin süresini 6 aylığına daha uzattı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve uluslararası toplumun, nükleer programıyla ilgili kaygıları tam olarak giderene kadar İran rejimi üzerine baskı uygulamada omuz omuza durduğunu belirtti.

Kerry, bu bağlamda Türkiye, Çin, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan'ın, İran'dan ham petrol alımlarının hacminde önemli boyutta ilave düşüşe gitmeleri ya da bu alımların seviyesini sıfıra indirgelemelerinden dolayı, 2012 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 1245 sayılı kısmında yer alan yaptırımlardan muaf tutulmaya tekrar hak kazandığını aktardı.

Bakan Kerry, bunun sonucunda, söz konusu yaptırımların bu 9 ülkedeki finansal kuruluşlara süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için daha uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimi Kongre'ye sunacağını kaydetti.

"Bugünkü kararlılığın, uluslararası toplumun, İran'ı uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna çabası noktasında gösterdiği güçlü ve sürekli bağlılığın bir diğer örneği olduğunu" belirten Kerry, toplam 20 ülke ve ekonominin, İran'dan ham petrol alımlarının hacmini önemli ölçüde düşürmeye devam ettiği ya da bu türden alımları tamamen sona erdirdiğini vurguladı.

Kerry, açıklamasında, "Uluslararası toplumun İran rejimine yönelik mesajı net: ya uluslararası toplumun endişelerini giderici somut adımlar at ya da giderek artan yalnızlaştırma ve baskılara maruz kal" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA