Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

Rize - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Millet kendisine uygun anayasayı yapar, bu hakka sahiptir" dedi.

Bakan Yazıcı, Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası'nda bir otelde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yazıcı, anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceği, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği yönünde yaptığı açıklamaların kamuoyu tarafından dikkati çektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Anayasa yapma hakkı millete aittir. Millet dediğimiz küme, ortak vatana sahip, tarihleri olan, örf adetleri bulunan, değişik etnisitelere mensup insanların oluşturduğu bütünlüktür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti açısından baktığınızda, anayasayı yapma hakkı Türk milletine ait, millet bu hakkı devretmez. Sadece demokratik yollar itibarıyla ya bu hakkını doğrudan doğruya kullanır ya da nüfus çok kalabalıksa bu tür haklarını temsilciler aracılığı ile kullanır, dolaylı olarak kullanır. Türkiye'de bu hakkını milletvekilli dediğimiz, parlamentodaki temsilciler aracılığı ile gerçekleştirir."

Türkiye'de yapılan beş anayasa olduğunu belirten Yazıcı, "İlk defa Türk milleti tekel hakkı olan bir anayasa yapma hakkına sahip. Beş anayasanın hiçbirini millet yapmamış. Hep olağanüstü koşullarda yapılmış. Darbeler sonucu, darbeciler tarafından yapılmış. Herkeste 1982 anayasasının değiştirilmesi konusunda bir mütabakat var, aykırı görüşte olanlar dahil olmak üzere" ifadelerini kullandı.

Anayasa çalışmaları ile ilgili Meclis'te bir uzlaşma komisyonu kurulacağını vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Beklentimiz Türk milletinin arzu ettiği, özlediği, kısa ve uzun olmayan, eski deyişle 'efradını cami ağyarını mani' niteliğinde bir anayasa yapmak. Anayasa temel bir yasadır, çerçevesi, detaylar kanunlarla belirlenir. Bu kapsamda 'üç maddeye dokunulursa ben yokum' demenin mantıksal tutarlılığı olmadığının altını çizdim. Milli marşımızın İstiklal Marşı, başkentin Ankara, devletin cumhuriyet, cumhuriyetin nitelikleri, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti oluşu gibi noktalarda hiç kimsenin bir itirazı yok. İtiraz olmadığı halde bunlara 'hiç dokunulamaz, değiştirilemez, önerilemez' demek, millet iradesiyle, egemenlik hakkının tek sahibi olan milletin anayasasını yapma hakkı ile bağdaşmaz."

Anayasayı hak ve özgürlükleri kısıtladığı düzenlemeler için değiştirmek istediklerine dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bunun yanında darbeciler yaptığı için 'millet yapsın' diyoruz. Bu ilk üç maddeye 'değiştirilemez' rezervi koyan da darbeciler. Bir taraftan darbecilere karşısınız, bir taraftan da darbecilerin yaptığı sınırlandırıcı düzenlemeyi esas alarak yeni anayasa yapımına karşısınız, büyük çelişki. Millet kendisine uygun anayasayı yapar, bu hakka sahiptir."

Kaynak: AA