Eskinin "Kırmızı Kurdele"si, Bugünün "Okuma Bayramı" Oldu

Balıkesir - İlkokullarda, eskiden okuma ve yazmayı öğrenen çocukların yakalarına "kırmızı kurdele" takma geleneği, şimdi "okuma bayramı" etkinlikleriyle sürdürülüyor.

Birinci sınıf öğrencileri, mayıs ayında başlayıp okullar kapanıncaya kadar devam eden okuma bayramlarında, temel eğitimin ilk aşamasını başarmanın mutluluğunu, öğretmenleri ve aileleriyle paylaşıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, eskiden birinci sınıfa başlayan çocuklar, okumayı öğrendikçe öğretmenleri tarafından yakalarına kırmızı kurdele takılarak şevklendirilir ve onurlandırılırdı.

Eğitimcilerin "patlayan mısır tanesi" diye nitelediği bu uygulamada, tüm sınıf aynı anda kurdeleye sahip olamazdı. Okuma yazma öğrenen çocuğun ve ailesinin tek ödülü, yakalarındaki kırmızı kurdeleydi.

Son yıllarda ise kırmızı kurdele uygulamasının yerini, tüm sınıfın ve ailelerinin katılımıyla düzenlenen "okuma bayramı" aldı. Öğrenciler, okuma yazma öğrenmeyi bu etkinliklerde kutluyor, doyasıya eğleniyor.

Genellikle bir düğün salonu ya da okullarda organize edilen okuma bayramları için çocuklar, haftalar süren hazırlıklar yapıyor.

Bu özel gecelerde öğrenciler, şiirler okuyor, skeç, müzikli dans ve halk oyunları gösterileri sunuyor. Böylece okuma ve yazma öğrenmenin keyfini, mutluluğunu öğretmenleri ve aileleriyle yaşıyorlar.

Eğitim öğretim yılı sonlarına doğru, mayıs ayı ortalarında başlayan bu etkinlikler, esnafı mutlu edecek ölçüde canlılık sağlıyor.

Çocukların gösteriler için ihtiyaç duyulan kıyafetleri, ayakkabılarının alınması, fotoğraf ve görüntü çekimi ile ulaşım aracının ayarlanması, düğün salonu kiralanması, pasta yaptırılmasına harcanan paralar, esnafı sevindiriyor.

-Salonlarda önce okuma bayramı, sonra düğün

Balıkesir'de bu yılın "okuma bayramı" sezonunu, Ercan Kıvrak İlkokulu Okulu 1-A sınıfı açtı.

Bir düğün salonunda yemekli olarak düzenlenen etkinlikte, öğrenciler, öğretmenleri ve kendilerini izlemeye gelen ailelerine, "Gangnam Style" dansıyla renklendirdikleri, halk oyunlarıyla etkiledikleri gösteriler sundu.

Sınıf Öğretmeni Tuncay Gültekin, AA muhabirine, çocukların okuma yazma öğrenmeyi bayram gibi kutlaması için böyle bir etkinlik yaptıklarını söyledi.

Öğrencilerinin, haftalar öncesinden bu etkinliğe hazırlandığını anlatan Gültekin, yaklaşık 3,5 saat süren geceye katılan herkesin, keyifli bir zaman geçirdiğini belirtti.

Düğün salonu sahibi Oktay Akol ise son yıllarda okuma bayramları sayesinde yaz sezonunu erken açtıklarını dile getirdi.

Kentte düğün mevsiminin, okulların kapanması ve hasadın hızlanmasıyla başladığını ifade eden Akol, "Düğünler çoğunlukla temmuz, ağustos aylarında yapılır. Okuma bayramları, düğün mevsimi öncesinde adeta kurtarıcımız oldu. Okulların kapanacağı haziran ayı ortalarına kadar bu canlılığın devam etmesini bekliyoruz. Çünkü aylar öncesinden okuma bayramları için rezervasyonlar yapıldı" dedi.

Akol, düğün salonlarındaki yemekli organizasyonlarda, kişi başına en az 15 lira ücret alındığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA