Göktürk-3'te, TÜBİTAK'ın Da İmzası Olacak

Samsun - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin çok rahatlıkla kendi imkanlarıyla yer gözlem uydusu yapabildiğini belirterek, "Göktürk-3 uydusunun projesi içinde TÜBİTAK bir şekilde yer alacak. Orada daha yüksek çözünürlükte bir uydu hedeflenmekte" dedi.

Altunbaşak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 enstitüsü bulunan TÜBİTAK'ın, bu enstitülerde 350 civarında proje yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin son 10 yılda ciddi mesafeler katettiğini anlatan Altunbaşak, Türkiye'deki bilim ve teknoloji imkanlarının dünyadaki pek çok ülkenin çok daha ilerisinde olduğunu vurguladı.

Özellikle bilim ve teknoloji olarak bakıldığında, eldeki imkanları kullanabilecek kişi sayısıyla kıyaslandığı zaman, Türkiye'nin dünyadaki en iyilerden biri olduğunu dile getiren Altunbaşak, "Sayılara dökersek araştırmaya, bilim ve teknolojiye ayrılan bütçenin artış hızında dünyada sadece bizi geçen bir ülke var. Dünyada ikinci sıradayız. Sadece Çin bizden daha fazla araştırmaya geliştirmeye ayrılan kaynaklarını fazla artırıyor" diye konuştu.

-"Türkiye yer gözlem uydusunu rahatlıkla yapabiliyor"

Göktürk-2 Projesi'nin güzel ve örnek bir proje olduğunu vurgulayan Altunbaşak, şöyle devam etti:

"Beklediğimizin üzerinde bize çok faydası oldu. Türkiye yer gözlem uyduları konusunda meseleyi çözmüş durumda. Yer gözlem uydusunu Türkiye çok rahatlıkla kendi imkanlarıyla yapabiliyor. Daha önce RASAT vardı, RASAT'ta bunu ilk defa göstermiştik. Göktürk-2 ile de yüksek çözünürlüklü olarak yer gözlem uydusunu yerli imkanlarla yaptık. Yerli imkanlar derken, içerisindeki her bir cıvatanın, parçanın Türkiye'de yapıldığı anlamına gelmiyor. Zaten öyle anlaşılmaması lazım ama bütün kritik parçaları, bütün yazılımları, kartları Türkiye'deki imkanlarla yapabiliyoruz, yaptık. Daha sonra da başarıyla fırlattık. Dünya çevresinde 2 binin üzerinde turunu tamamladı."

-Göktürk-3 Projesi

Göktürk-2'nin tüm fonksiyonlarının çalıştığını ifade eden Altunbaşak, "Dünyanın her tarafından, Türkiye'nin her tarafından görüntü aldı. Mükemmel seviyede bize teknolojik kazanımı oldu. Artık daha ilerisini düşünüyoruz. Daha başka uydu projelerimizi, takım uydu projelerimiz düşünüyoruz" ifadelerini

Prof. Dr. Altunbaşak, Göktürk-3 Projesi'ne ilişkin şunları söyledi:

"Göktürk-3 uydusunun projesi içinde TÜBİTAK bir şekilde yer alacak. Orada daha yüksek çözünürlükte bir uydu hedeflenmekte. Daha sonra haberleşme uydusu konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile çalışmamız var. Bunlar zaman içerisinde belirli bir noktaya gelirse paylaşacağız."

Kaynak: AA