"Aşırı Terleme Özgüven Eksikliğine Neden Olabiliyor"

Tekirdağ - Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Deniz, aşırı terlemenin deri üzerinde bulunan bakterilerin üremesine ve kokuya neden olduğunu belirterek, bu vücut kokusunun psikolojik ve fiziksel problemlere yol açtığını bildirdi.

Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, kişisel bakım ve hijyenik önlemlerle azaltılabilse de tamamen düzelmeyen bir sorun olan aşırı terlemenin, kişinin günlük yaşantısında görsel ve hijyenik sorunların yanı sıra özgüven eksikliğine de neden olduğunu kaydetti.

Ortam şartlarına bağlı olarak utanınca, sıkılınca ve stres altında olunduğunda terleme mekanizmasının devreye girdiğini anlatan Deniz, "Asıl görevi vücut ısısını düzenlemek olan ter bezlerinin fonksiyonları sırasında vücut metrekaresi başına dakikada 1 mililitre ter salgılar. Bunun üzerindeki miktar fazla terleme olarak değerlendirilir. Fazla terleme, deri üzerinde normal olarak bulunan bakterilerin üremesini sağlar ve kokuya da neden olur. Bu vücut kokusu psikolojik ve fiziksel problemlere yol açar. Böylece sosyal yaşamı zorlaştıran terleme, ellerde, avuç içinde, koltuk altında, ayak tabanlarında hatta yüzde ve gövdede oluşabilir" ifadelerini kullandı.

-Tedavi yöntemleri

Deniz, aşırı terlemenin, cerrahi ve cerrahi olmayan tedavilerinin mevcut olduğunu aktararak, hastanın isteğine, tıbbi durumuna bağlı olarak tedavi şekline hastayla karar verildiğini kaydetti.

Son yıllarda aşırı terleme tedavisinde en sık kullanılan, cerrahi olmayan bir yöntem olan botoks, estetik kullanımı nedeniyle artık herkes tarafından bilinen bir ilaç halini aldığını anlatan Deniz, şu bilgileri verdi:

"Botoks, sinirsel uyarının ter bezlerini çalıştırmasını önleyerek terlemeye engel olur. Bu etki geçicidir, hastadan hastaya ve tekrar sayısına bağlı olarak 6 ile 12 ay arasında sürer. Etki, sadece ilacın uygulandığı bölgede ortaya çıkar. Fizyolojik ihtiyaç olan genel vücut terlemesi tedaviden etkilenmez."

Kaynak: AA