Türkiye'nin İlk "ulaştırma Mühendisleri" Olacaklar

KARABÜK - AHMET ÖZLER - Karabük, Yalova ve Beyşehir üniversitelerinde açılan "Ulaştırma Mühendisliği Bölümü''ne bu yıl ilk defa öğrenci alınacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan trafik terörüne son vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'de meydana gelen kazaların bilimsel bir araştırmasının yapılıp buna göre yol üst yapısının düzenlenmesi gerektiğini, bunu da bu yetişecek mühendislerle yapmanın mümkün olacağını ifade eden Uysal, şöyle devam etti:

"Yollarımız artık eskisi gibi değil. Standardı yükseldi. Şimdi yapılması gereken yol üst yapısının bilimsel çalışmaları. Yolların bilimsel kurallara göre yapılması, bunların sinyalizasyonu, trafik kurallarının belirlenmesi, insan davranışlarının incelenmesi artık bir bilim haline geldi. Kaza meydana geldiğinde olay yerini bu işin uzmanları inceleyecek trafik polisi değil."

Bölüme sadece 72 öğrenci kabul edeceklerini vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:

"Mühendislik fakültesine bağlı olacak bu bölüme bu yıl ilk defa kayıt yaptıracak öğrenciler bir yıl İngilizce hazırlık okuyacaklar. 4 yıllık bir eğitimin ardından mezun olacaklar. Bu bölümden mezun olacak öğrenciler kara ve demir yolları, köy hizmetleri gibi kamu kuruluşları ile özel sektörde ulaşımla ilgili işin hem imalatını hem de kontrolünü üstlenecekler."

Kaynak: AA