Hem Çiçek Yetiştiriyor Hem De Çocuk Bakıyorlar

Bursa’dan Hollanda’ya ihraç edilen mevsimlik çiçekler köylü kadınların ellerinde büyüyor.

Hem Çiçek Yetiştiriyor Hem De Çocuk Bakıyorlar
Orhaneli ilçesine bağlı 120 haneli Başköy’de seralarda yetiştirilen milyon dolar değerindeki çiçekleri köylü kadınlar yetiştiriyor. Bir serada çalışan 20 kadın, sabahın erken saatlerinde bebeklerini de yanlarına alarak çiçeklerin yanına geliyor. Saksıdaki çiçekleri tek tek inceleyen kadınlar, hasta olan çiçekleri ayrı bir yerde bakıma alıyor. Bazı çiçeklerden aldıkları polenleri başka çiçeklere tırnaklarıyla aşılayan kadınlar, büyümeye başlayan çiçeklerin daha renkli ve canlı kalmasını sağlıyor. Bebekleriyle birlikte seraya gelen bazı kadınlar ise bebeklerini uyutmak için sera içine beşik yapıyor. Çiçeklere gözleri gibi bakan kadınlar bir yandan bebekleriyle uğraşırken diğer yandan çiçekleri suluyor

Her sabah köydeki çeşmelerden seralara su taşıyan kadınlar günde bin çiçeği aşılıyor. Seralardaki 10 bin çiçeği her sabah sulayan köylü kadınlar ise yaptıkları işten hayli memnun gözüküyor. Eşlerinin evden ayrılmasından sonra günlerinin büyük bir kısmını seradaki çiçeklerin başında geçiren kadınlar, öğlenden sonra evlerine giderek eşlerine ve çocuklarına yemek yapıyor.

BİR YANDA ÇİÇEKLER DİĞER YANDA BEBEKLER
Bebeğiyle birlikte sabahın erken saatinde çiçek serasına gelen Nazmiye Seymen, bir yandan çiçek diğer yandan çocuk yetiştirdiğini söyledi.

Çiçekçilik işinin zor olduğunu, ancak ekmek parası için yaptığını ifade eden Seymen, çocuğunun da kendisiyle birlikte sera sıcağında kaldığını söyledi.

Çocuğu uyuduğunda çalışabildiğini söyleyen Seymen, 6 aylık bebeği Adem Seymen’e bakmayı da ihmal etmiyor
Çiçekleri babalarından toz alıp annelere verdiklerini ifade eden Nazmiye Erten, günde 250 çiçeğe aşı yaptıklarını söyledi.

Erten, “Gelirimiz olmadığı için bu köyde herkes çiçekle uğraşıyor. Bu çiçekler ihraç ediliyor. Çiçeklerin bakımı çok zor. Her sabah saksıyı tohumluyoruz, suluyoruz” dedi.

Kadınların yetiştirdiği çiçekler her ay düzenli olarak TIR'larla Hollanda’ya gönderiliyor.
Kaynak: İHA