Geyik Fabrikası Gibi Üniversite

Bursa Uludağ Üniversitesi’ndeki doğal yaşam alanlarında stresten uzak yaşayan kızıl geyikler sıklıkla üremeye başlayınca üniversite adeta geyik fabrikasına döndü.

Geyik Fabrikası Gibi Üniversite
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde doğal yaşam alanında her yıl 15 kızıl geyik dünyaya gelirken, 15 kızıl geyikte doğal yaşama kazandırılıyor. Uludağ Üniversitesi Doğal Yaşam Alanından Sorumlu Orman Yüksek Mühendisi Cemal Türeyen, alanda Anadolu'ya has kızıl geyiklerin bulunduğunu söyledi.

Uludağ Üniversitesi kampüsünün 1980 yılında 2 milyon 500 bin fidan dikilerek hazırlandığını anlatan Türeyen, "Orman demek sadece ağaç değildir, bunun içinde hayvanlar, böcekler, çalılar, otlar ve sulak alanların olması gerekir. Biz de bunu düşünerek mevcut ormanımıza 2004 yılında Uludağ'dan 10 tane geyik getirerek bir yaban hayat bölgesi oluşturduk. Yaban hayat bölgesi şu anda 65 tane geyik barındırıyor. Bunun yanında tavşanlar, domuzlar, tilkiler ve çeşitli sülün ve tavus kuşu gibi kuşlar da var" dedi.

Alanda, iğne ve yayvan yapraklı iki tür ağaç bulunduğunu ifade eden Türeyen, "Burada bol gölgeli ve sulak alanlarımız var. Geyikler sıcaktan etkilendikleri zaman havuzlara girip serinliyor. Ayrıca, geyikler tarafından hazırlanan doğal havuzcuklar veya yataklar var, oralarda da serinliyorlar. Geyikler göllerde hem serinliyor hem yataklarda çamurlanıyor. Bu da kendilerini sineklerden koruyor" diye konuştu.

"50 GEYİĞE YETECEK ALANIMIZ VAR"
Yaptıkların çalışmalarının neticesinde Giresun ormanlarına geyik verdiklerini vurgulayan Türeyen, "Burada 50 tane geyik için yeterli alan ve yiyecek var. Geyiklerimizin hepsi tamamen doğal ortamda yaşıyor. Sadece kış aylarında alan karla kaplandığı veya olağanüstü sıcaklarda otlar tamamen kurursa gıda takviyesi yapıyoruz. Diğer zamanlarda tamamen doğal şartlarda yaşıyorlar" açıklamasını yaptı.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise Uludağ Üniversitesi'nde toplumla işbirliği anlamında birçok hizmet sürdürüldüğüne dikkat çekerek, "Bunlardan bir tanesi de doğal yaşamı koruma anlamında üretilen geyikler. Burada yılda yaklaşık 15 geyik yavrusu doğuyor ve bunları da ülkenin değişik doğal yaşamı koruma alanlarına gönderiyoruz. Özellikle geçen yıl Giresun'a 20 civarında geyik gönderdik, yine Kütahya'daki üniversite doğal yaşamı koruma alanlarına geyik yavrusu göndereceğiz. Buda Uludağ üniversitesinin Türkiye doğal yaşam alanına bir katkısıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA