Evlenmek İsteyenlere Çeyiz Yardımı Da Sağlanıyor

ESKİŞEHİR - Eskişehir'de ihtiyaç sahibi vatandaşların giyimden ev eşyasına kadar tüm gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan Odunpazarı Belediyesi Paylaşım Merkezi, önceleri gömlek gibi giysiler verirken, şimdi evlenmek isteyen kızlara çeyiz yardımı da yapıyor.

Merkezin sorumlusu Vedat Doğu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Paylaşım Merkezi" kurma çalışmalarına "Yüzler Paylaşmakla Güler" sloganıyla 2006 yılında hazırladıkları projeyle başladıklarını bildirdi.

Doğu, merkezin katettiği yolu "İlk zamanlar bize gömlek veriliyordu, biz yakalarını değiştirip insanlara veriyorduk şimdi çok ilerledik" ifadesiyle anlattı.

Mağaza şeklinde dizayn edilen ve ihtiyaç sahiplerine hizmet eden merkezin bu güne kadar pek çok kişiye ulaştığını ifade eden Doğu, şöyle konuştu:

"Bu güne kadar bu merkezden 200 bin kişiye giysi yardımında, 5 bin kişiye ise ev eşyası yardımında bulunduk. Engelli vatandaşlarımız için ise 250-300 adet engelli aracı dağıtımında bulunduk. Merkezimizde bulunan ürünlerimizi büyük sanayi firmaları ve işletmelerimizin yardımıyla sağlıyoruz. Biz bu projeye ikinci el ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak başlamıştık, gelen talepler ve yapılan bağışlar sonucunda hiç kullanılmamış ürünlere yöneldik. Fakat bu durumda da biz biraz sıkıntıya girdik çünkü elimizde yeterince hiç kullanılmamış ürün yok. Sıfır ürünleri devamlı olarak sunabilmek için bir üretim gerekli fakat üretici ve sanayiden yeterli desteği alamıyoruz."

-Kızlara çeyiz yardımı

Ailelerinden evlenirken maddi durumları dolayısıyla destek göremeyen vatandaşların belediyeye başvurması sonucunda gelinlik ve damatlık konusunda da çiftlere yardımcı olduklarını dile getiren Doğu, şöyle konuştu:

"Kurduğumuz bir internet sistemiz var. Vatandaşların kimlik numaralarıyla kişisel bilgilerini ve mal varlığını görebiliyoruz. Bize müracaat ettikleri zaman önce sistemimize bakıyoruz, ardından bu değerlendirmeye giriyor ve ihtiyaç sahibiyse başvuruyu değerlendiriyoruz. Mümkün olduğu kadar vatandaşları geri çevirmemeye çalışıyoruz. Özellikle çocukları... Geldiklerinde hayır diyemiyoruz. Oyuncakta olsa veriyor elleri boş göndermiyoruz."

-"Bayramlarda talep artıyor"

Bayramlarda yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirten Doğu, "Önümüzde Ramazan Bayramı var, bize yoğun bir talep oluyor. Yaptığımız istatistiklere göre 5-7 bin çocuk giyindirme durumumuz söz konusu. Bunun için destek arıyoruz​" ifadelerini kullandı.

Hayırseverleri yardımlar konusunda duyarlı olmaya davet eden Doğu, kullanılmayacak durumda olan malzemeler yerine ihtiyaç sahiplerinin kullanabileceği eşyaları bağışlamalarının daha faydalı olacağını da ekledi.

Kaynak: AA