UİB'den Mayıs Ayında 2,3 Milyar Dolarlık İhracat

Uludağ İhracatçı Birlikleri aracılığıyla geçen ay 2,3 milyar dolar ihracat yapılarak, 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 13,44 artış kaydedildi.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, birliğin bu yılın 5 aylık dönemindeki ihracatının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 6,14 artış gösterip 9 milyar 492 milyon 957 bin dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Geçen yılın ilk 5 ayında 8 milyar 943 milyon 561 bin dolarlık ihracat yaptıklarını hatırlatan Gençoğlu, bu yıl için belirledikleri 21 milyar dolarlık dış satım hedefine emin adımlarla ilerlediklerini duyurdu.

Gençoğlu, sektörlerde yenileşmeyi sağlayıp dünyadaki gelişmelere adapte olarak hak ettikleri yere geleceklerine inandığını vurguladı.

Merkez Bankasının, politika faiz oranlarını indirme kararına olumlu baktıklarına dikkati çeken Gençoğlu, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası, finans sektörünü de harekete geçirecektir, ticari kredi maliyetleri de daha avantajı hale gelecektir. Ayrıca düşük faizli ortam, girişimcileri yatırıma özendirdiğinden her faiz indirimi, ülkemiz sanayisine yapılan önemli bir destektir. Türkiye, Avrupa'da yaşanan ekonomik daralmaya rağmen istikrarlı olarak yükselişini sürdürüyor. Bu yükselişte hiç kuşkusuz alternatif pazarları devreye sokan başarılı ihracat stratejisi ile ihracatçıların rolü oldukça fazladır. Ar-Ge, tasarım ve inovasyon ile ileri teknolojili ürünler üreterek 2023 ihracat hedefini realize etmeliyiz. Dünya genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye hedeflerine ulaşacaksa bu, kamu ve özel sektörün etkin iş birliği ile olacaktır."

İhracatın artması için Türk lirasının, yabancı para birimleri karşısında aşırı değerli olmaması gerektiğine işaret eden Gençoğlu, liranın, yıl başından bu yana dolar ve avro karşısında az da olsa değer kaybetmesinin, ihracatçıya nefes aldıracağını belirtti.

-OİB, birlikler arasında "ihracat şampiyonu"

UİB aracılığıyla mayısta yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 13,44 artışla 2,3 milyar dolara ulaştı.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği,mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,68 artışla 1 milyar 645 milyon 915 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın 5 ayında ise geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatını yüzde 5,89 arttıran OİB, bu dönemde 7 milyar 843 milyon 788 bin dolarlık ihracata ulaştı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği de mayıs ayı ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,53'lük artışla 126 milyon 165 bin dolara yükseltti.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin ihracatı ise mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 9,13 artışla 46 milyon 357 bin dolara çıktı.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinin mayıs ihracatı, 13 milyon 897 bin dolara ulaşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,31 oranında artış kaydetti.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin mayıs ayı ihracatı yüzde 12,55 oranında azaldı.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,82 yükselişle 166 milyon 691 bin dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak: AA