Plastiklerin Türlerine Göre Numaralandırılması

Tekirdağ - Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, Plastiklerin türlerine göre numaralandırılmasının ürünün zararlı ya da kalitesiz olduğunu değil, kullanılan plastik ambalaj malzemelerini ifade etttiğini bildirdi.

Semerci, yaptığı yazılı açıklamada, plastiklerin türlerine göre 1'den başlayarak 7'ye kadar numaralandırıldığını belirterek, bunun geri dönüşüm öncesi türlerine göre toplanması işlemine kolaylık sağlaması için yapıldığını kaydetti.

Plastik ambalajlarda kullanılan türün sağlığa zararlı olup olmadığını anlamak için numarasına bakılması gerektiği konusunda kamuoyuna yanlış bilgiler aktarıldığını belirten Semerci, şu bilgileri aktardı:

"Plastik amblajlarda, 1'den 7'ye kadar yapılan numaralandırma, o ambalajların kalitesiz, zararlı ya da zararsız olduğunu göstermez. Yurt dışında da bu numaralandırmalar yapılıyor. Ancak ülkemizde, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne göre gönüllülük esasına dayalı işaretleme yapılırken, Avrupa Birliği Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Direktifi'ne göre de kullanılan malzemenin türü ambalaj üzerinde belirtilecekse benzer bir işaretleme uyguluyor."

-"Plastiklerin çevre dostu bir çok özelliği var"

Plastiklerin, daha hafif, daha ucuz, üretim sürecinde çok daha az kirliliğe yol açan ürünler olduğunu aktaran Semerci, şunları kaydetti:

"Sanılanın aksine plastiğin çevre dostu pek çok özelliği bulunuyor. Küresel ısınmaya neden olduğumuz için suçlayanlar var, oysa plastiklerin üretimi için, dünyada bir günde tüketilen 90 milyon varil petrolün sadece yüzde 4'ü kullanılıyor."

Plastik ürünlerin üretimleri sırasında bir birim karbondioksit emisyonu yaydığını, ancak yaşam döngüsü boyunca bunun 4-5 katı karbondioksit tasarrufu sağladığını belirten Semerci, "Çünkü plastik ambalajda alternatiflerine göre daha çok mal taşınıyor, daha az yakıt kullanılıyor. Yeni teknolojilerin geliştirilmesi ile bu rakam giderek de düşüyor" dedi.

Semerci ayrıca, kağıt ve karton malzeme üretmek için de, ağaç kesmek ve zehirli kimyasal madde kullanmak zorunluluğu olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA