Gladyatörler Animasyonla Hayat Buldu

Aydın - Aydın Arkeoloji Müzesi'nde Roma döneminden kalma tarihi mozaikler üzerinde gladyatörler, animasyon tekniğiyle bilgisayarda canlandırılarak ziyaretçilere yüzyıllar öncesinin anlarını yaşatmaya çalışılıyor.

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi eserlerin bilgisayarda animasyonla daha anlaşılır ve ilgi çekici kılınması konusunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesi olarak hayata geçirdiklerini bildirdi.

Tekniğin, Yenipasar ilçesindeki Orthosia Antik Kenti kazılarında bulunan MS 2. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen mozaikler üzerindeki kabartmalarda uygulandığını bildiren Aktakka, ortaya güzel ve ilgi çekici bir görüntünün çıktığını, ziyaretçilerden büyük beğeni topladığını söyledi.

Ziyaretçilerin önce tarihi mozaikleri ve üzerindeki gladyatör işlemelerini gördüğünü ifade eden Aktakka, hemen yanıbaşına projektörle yansıyan animasyonda ise mozaik üzerinden ayrılan gladyatörlerin dövüşlerinin gösterildiğini kaydetti.

Aktakka, "Müzemizin en değerli eserleri arasında yer alan gladyatör işlemeli mozaikler, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle hazırlanan görsel efektlerle ziyaretçileri yüzyıllar öncesinin anlarına götürüyor. Önce tarihi mozaikleri inceleyip ardından animasyonla canlandırmasını izleyen ziyaretçiler büyük heyecan yaşıyor" dedi.

- Eserlerin 3 boyutlu görselleri de sergileniyor

Animasyonların yanı sıra, teknoloji sayesinde müzedeki birçok tarihi eserin 3 boyutlu görsellerinin de sergilendiğini dile getiren Aktakka, şöyle dedi:

"Müzede sergilenen tarihi eserler, dönemlerine ait ekonomi, inanış, gelenek ve görenekler, toplumsal olaylar gibi birçok konuda fikir veriyor. Bu eserlerin gerek animasyon, gerekse de 3 boyutlu olarak ziyaretçilerin izlenimine sunulması, ilgiyi, öğrenmeyi artırıyor. Ziyaretçiler bu animasyon ve 3 boyutlu tasarımları incelediklerinde, eserlerin kaldığı dönemleri hayallerinde canlandırabiliyor. Bu tür çalışmalarla tarihi eserler, ziyaretçilerin hafızalarında daha kalıcı oluyor, daha çok his uyandırıyor ve ilgi çekiyor."

Aktakka, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün destekleri ile tespit edilen yeni eserleri de benzer şekilde animasyon ve 3 boyutlu olarak ziyaretçilerin izlenimine sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.



Kaynak: AA