Edremit Körfezi'nde Su Üstü Sporlarına Yönelik Denetimler Arttı

BALIKESİR - ZAFER AKPINAR - Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Edremit Körfezi'nde, top, su kayağı, banana, sörf, jet ski, deniz bisikleti, kano gibi su üstü sporlarını yaptıran 40 firmaya yönelik denetimlerini artırdı.

İl Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir'in Marmara ve Ege Denizi'ne kıyının bulunması dolayısıyla özellikle deniz turizmi açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.

İç turizmde birinci sırada gelen ilin yaklaşık 115 kilometrelik sahil uzunluğuna sahip Edremit Körfezi'ne okulların tatile girmesiyle yoğun turist akını başladığını dile getiren Soykan, Ayvalık, Sarımsaklı, Ören, Akçay, Altınoluk'un bulunduğu körfeze gelenlerin sağlıklı ve huzurlu bir tatil geçirmesi için gerekli önlemleri almaya çalıştıklarını anlattı. Sezonun açılmasıyla körfezde su üstü sporları yaptıran firmalara yönelik denetimleri artırdıklarını vurgulayan Soykan, şöyle devam etti:

"Denetlemelere Kuzey Ege'nin turizm merkezi Ayvalık'tan, Sarımsaklı Plajları'ndan başladık. Denetimlerde firmaların izin belgesinin olup olmadığına özellikle kurtarma botu ve can yeleği bulunup bulunmadığına bakıyoruz. İstenen kriterleri taşımaları turistlerin can güvenliği açısından çok önemli. Bu konuda belediyelerden de destek istiyoruz. Siz ne kadar denetim yaparsanız yapın plajlarda kaçak yollarla deniz bisikleti ve kano kiralayanlar oluyor. Bunlar da hiçbir kriteri taşımadan, turistlerin can güvenliğini tehdit ediyor."

Soykan, vatandaşlara da büyük görev düştüğünü dile getirerek, sahillere gelen halkın, hangi su üstü sporlarıyla ilgili araçları kullansa da can yeleğinin ve 30 saniye içinde sorun yaşanan noktaya ulaşan kurtarma botlarının önemini bilmeleri gerektiğini söyledi.

Su üstü sporları yapan vatandaşlara mutlaka can yeleği takmalarını öneren Soykan, "Akçay'da bir süre önce yaşanan talihsiz olay can yeleğinin önemini ortaya koydu. Deniz bisikleti kiralayan üç gençten biri denize düşüp hayatını kaybetti. Bisikleti kiralayan firmanın ne kurtarma botu ne de can yeleği var. Genç, can yeleği takmış olsaydı bugün belki de hayattaydı" dedi.

Can yeleği ve kurtarma botlarının bir zorunluluk olduğuna dikkati çeken Soykan, şunları kaydetti:

"Sarımsaklı Plajları'nda yaptığımız denetimlerde 8 firmadan 5'inin istenen kriterlere uyduğunu, 3'ünün eksik olduğunu belirledik. Bu üç firmaya uyarımızı yaptık bir daha gittiğimizde eksikler giderilmediyse bütün araçlarına el koyacağız. Körfezdeki 40 firma sürekli denetim altında tutulacak. Yaz boyu eksiklik görülen ve uyarıları dikkate almayan firmaların araçlarına el koyacağız."

Soykan, Türkiye her ne kadar üç tarafı denizlerle çevrili olsa da Türk halkının bir kara toplumu olduğunu belirterek, Anadolu insanının fazla yüzme bilmediğini söyledi.

Milyonlarca turistin geldiği ülkede denizde boğulmaların hep Türk insanının başına geldiğini vurgulayan Soykan, "Yabancılar, yüzme konusunda bizden daha iyiler. Bu yüzden yerli turistin daha fazla geldiği, 127 bin ikinci konutun bulunduğu Edremit Körfezi'nde bizim denetimlerimizin önemi çok büyük. Doğrudan insan hayatıyla ilgili denetim yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA