Şoförlerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı

Green Park Otel'de TŞOF ve Emniyet Genel Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri Ticari Araç Şoförlerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı'na Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Diyarbakır Vali Yardımcısı Mustafa Can, İl Emniyet Müdürü Recep Güven ile Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan katıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her zaman en önemli sorunları arasında trafik kazalarının yer aldığını belirtti.

Her yıl Türkiye'de yaklaşık 4-5 bin insanın trafik kazalarıyla hayatını kaybettiğini, 270-300 bininin de yaralandığını açıklayan Avan, "Bunu başka şekilde ifade etmek gerekirse 300 bin nüfuslu bir şehrimizin tamamının yaralılardan oluştuğunu ya da engelli vatandaşlarımızdan oluştuğunu hayal bile etmek gerçekten ürkütücüdür" dedi.

"Her yıl dünyada trafik kazalarından 1 milyon 250 bin insan hayatını kaybediyor" diyen Avan, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler de bu sorunu gördüğü için 2010 yılından itibaren bu trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin azaltılması yönünde bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışmaların içinde biz aktif olarak 2000 yılların başından beri yer almaktayız ve 2010 yılında benimsenen bir karar var. Birleşmiş Milletler'in kararı tüm dünya ülkeleri belirli bir çaba sarf ederek bu ölümleri 2020 yılında yüzde 50 oranında azaltılması yününde bir karardır. Ve bu tavsiye niteliğindeki karar ülkemizde de uygulamaya konulmuştur. Çok basit iki tane kural var bir tanesi hız, diğeri de emniyet kemeri, biz başka hiçbir şey yapmasak belirlenen hız sınırına uysak ve emniyet kemerini taksak yaklaşık olarak yüzde 50 ölümleri azaltmış oluruz."

-Şoförlük meslek standardı

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ise konuşmasında, TŞOF olarak 1953 yılından günümüze kadar değişmeyen en önemli ilkelerinin şoför ve nakliyeci esnafın hak ve menfaatlerini savunmak, kazanılmış haklarının korunması, birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi, sosyal ve ekonomik dayanışmayı sağlamaları olduğunu söyledi.

Görevlerinin neler olduğunu sıralayan Apaydın, "Yol ve trafik konusunda da şoför esnafımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek dolayısıyla hem trafik kazalarını önlemek hem de ifa ettikleri önemli kamu hizmetinin seviyesini artırarak kamunun güvenini kazanmak en önemli hedeflerimizden biridir. Bu amaçla yıllar itibariyle düzenlenen hizmet içi eğitim kursları, seminerler, sempozyumlar ve basılı eğitim materyalleriyle esnafımızın mesleki eğitimine önem verdiğimizin göstergesidir" şeklinde konuştu.

"En önemli hedeflerimizden birisi olan şoförlük meslek standardının hazırlanması ve uygulamaya konulması çalışmalarımız resmen başlamıştır" diyen Apaydın, şöyle konuştu:

"Mesleki yeterlilik kurumu nezdinde başlatılan bu çalışmalarda taksi, minibüs, kamyon ve okul servis araçları şoförlüğü meslek standartları kamu personeli servisi şoförlüğü ile ilgili çalıştaylar yapılmış olup taslak raporlar hazırlanmıştır.

5216 Büyükşehir Belediye Kanunu ve UKM yönetmeliği gereğince belirlenen UKM Kurulu toplantılarına katılan üyeler arasında taşımacı esnafımızın temsilcileri yer almamakta ve ulaşım meslek dalının en büyük kuruluşu olan federasyonumuza bağlı oda temsilcilerinin bu kurulda temsil edilmemesi ve oy haklarının bulunmaması uygulamada büyük bir sorun doğurmaktaydı. Büyükşehir Belediye Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2004 yılından bu yana devamlı uğraş verdiğimiz bu çalışmalarımız nihayet lehimize sonuç vermiş olup 6360 sayılı yasayla ulaşım koordinasyon merkezlerine federasyonumuzun görevlendireceği meslek odalarımızın üye olarak katılımı ve oy kullanma hakkı tanınmıştır."

Vali Yardımcısı Mustafa Can ise gelişen dünyayla birlikte ülkemizde de her geçen gün araç sayısının artmakta olduğunu dile getirerek, "Diyarbakır'a baktığımızda 2012 yılına göre bu yıl araç sayısında yüzde 5'lik bir artış var. Geçen yıl 105 bin olan araç sayısı bu yıl 112 bin olmuş ve bu rakam her geçen yıl artıyor ve artacak" dedi.

Altyapıdaki iyileştirmelere rağmen trafik kazalarının yüzde 90'lara yakınının sürücü hatalarından meydana geldiğini ifade eden Can, altyapıdaki iyileştirme ve denetimlerin tek başına çözüm olmadığını bu nedenle sürücülere eğitimin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.

-"En büyük sorunumuz Allah'a şükürler olsun trafik"

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de emniyet müdürü olarak en büyük sorununun trafik, aşırı yolcu almalar, duble parklar, trafikte sürat, tehlikeli araç sürüşleri olduğunu söyleyerek, "Bir emniyet müdürü olarak 5 yıl daha önce Diyarbakır'da görev yapmıştım yine son süreçte de neredeyse 1 yıldır Diyarbakır'da emniyet müdürlüğü yapıyorum. Trafik sorununun birincil sorun olarak bana ifade edilmesi meslek hayatımın en mutlu sürecinin başladığını gösterir. İnşallah hep böyle olur" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, salonda bulunan şoförlere Trafik Güvenliği ve Çevre Bilgisi ile Trafik Psikolojisi hakkında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca Emniyet Müdürü Recep Güven'e, örnek polisler Mehmet Güldüren, Abudulkadir Cengiz, Arslan Üresin ve örnek şoförlere plaket verildi.
Kaynak: AA