Omurga Eğriliği Hastalığına ‘uzayan Platin’le Çözüm

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, skolyoz (omurga eğriliği) hastalığının “uzayan platin” ile yapılan yeni teknikle ortadan kaldırıldığını söyledi.

Omurga Eğriliği Hastalığına ‘uzayan Platin’le Çözüm
Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, “skolyoz(omurga eğriliği) hastalığı ve yeni tedavi şekli” hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, “Skolyoz omurganın, sağa ya da sola doğru eğrilmesi anlamına gelir. Skolyoz önemli bir hastalıktır. Omurga yapısında oluşan biçimsel bir deformitedir. Skolyoz ya doğuştan gelir ya da yüzde 80 nedeni bilinmez. İlerde tedavi edilmezse sırt eğrilikleri, nefes almada güçlük, kalp hatta bağırsak problemlerine yol açar” dedi.

Skolyoz (omurga eğriliği) hastalığı tedavisinde geliştirilen yeni ameliyat tekniğinin, Karadeniz'de “ilk kez” Medical Park Samsun Hastanesi’nde uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, “Medical Park Hastanesi’nde skolyoz (omurga eğriliği) tedavisi gören 7 yaşındaki Yusuf Şahin, Türkiye'de yeni yapılmaya başlanan, omurga eğriliği için yeni geliştirilen ameliyat tekniği ile operasyona alındı. 4 saatlik bir operasyon ile 20 cm uzunluğunda ‘uzayan platin’ adı verilen bir alet takıldı” şeklinde konuştu.

Bu tekniğin Türkiye'de son 6 aydır uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, “Bu yeni yöntem çocuğun büyümesine ve eğriliğin giderek azaltılmasına müsaade ediyor. Tekrar ameliyata gerek olmadan 3 ayda bir hasta geliyor. Ameliyat yapılmadan bir makine yardımı ile içteki parçanın uzaması sağlanıyor ve çocuğun konforu artıyor. Bu yöntem, hastalar için umut ışığı oldu" ifadelerini kullandı.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nedim Karaismailoğlu, omurga eğriliği tedavisi gören hastaların her 6 ayda bir, 6 saat süren ameliyata girdiğini, yeni geliştirilen bu yöntem ile 4 saatlik ve daha küçük bir operasyon sonucunda hastaların sağlıklarına kavuştuklarını söyledi.

Kaynak: İHA