Mısır Cumhurbaşkanı Mursi Ulusa Seslendi

KAHİRE - Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "eski rejim taraftarlarının kaos çıkarması"na izin vermeyeceklerini ifade etti.

Mursi, göreve gelişinin 1. yıl dönümü olan 30 Haziran'da beklenen protesto gösterileri öncesi halka seslendi. Konuşmasında düzenlenen gösterilerin "barışçı yönününün korunması"nı isteyen Mursi, ''Muhalefete sesleniyorum, eleştiriniz yapıcı olsun, kaosa neden olmasın" dedi.

"Eski rejim yanlıları"na tolerans göstermeyeceklerini bildiren Mursi, şöyle devam etti:

"Bu onları hapsedeceğimiz anlamına gelmiyor ancak onların kaos çıkarmasına da izin vermeyeceğiz. Güvenliği ülkemiz için sağlayacağız, rejimi korumak için değil. İçişleri Bakanına, 'baltacı'larla mücadele için özel bir birim kurması yönünde talimat verdim. Ayrıca bakanlara ve valilere bu hafta içinde krize neden olan her yetkiliyi görevden almaları yönünde talimat da verdik. Bazıları devletin askerle arasının kötü olmasını istiyor. Ordu da diğer müessesler gibi devlet başkanına bağlıdır. Mısır ordusu bu ülkenin koruyucu kalkanıydı ve öyle olmaya devam edecek. Kimse ordu ve polis rolüne soyunmasın, güvenliği güvenlik güçleri sağlayacaktır."

Mursi, ülkesinde eski yönetime yakın kimi kişilerin yaptığı usulsüzlükleri dile getirerek, "Bunlar kendilerine gelmezse, çok sert tedbirler alacağım" dedi.

Eski Başsavcı'nın görevden alınmasına değinen Mursi, bunun "Devrimin isteklerinden biri" olduğunu ifade ederek, "Başsavcı görevden alındı, şimdi kalkmış eski savcıyı istiyorlar" diyerek, bu durumu eleştirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, ülkesinde yaşanan sosyal ve ekonomik bazı sorunların sebeplerini anlatarak, "İstikrarsızlıktan dolayı yılda yaklaşık 15 milyar dolarlık zararımız oluyor" diye konuştu.

-''Ulusal diyalog için elimizi uzatıyoruz''

Muhalefetin bazı kesimlerinin uzlaşmaz tutumunun ülkeyi kutuplaşmaya götürdüğünü savunan Mursi, ''Demokrasi şeffaf seçimlerin sonuçlarına şaibeli yaklaşmak mıdır? demokrasi devlet müesseselerini yıkmak mıdır? Yakında parlamento seçimleri olacak, hükümet hoşunuza gitmiyorsa, seçime katılıp hükümeti kurun. Demokrasi sandıktan geçer. Elimizi uzatıyoruz, ulusal diyalog için hazırız. Her kesimin yer aldığı yüksek ulusal diyalog komisyonu oluşturulması çağrısı yapıyorum.Tüm partiler ve siyasiler, yarın davetlimdir. Birlikte oturup görüşelim, anayasayla ilgili tekliflerini sunsunlar. Bütün siyasi partileri, anayasa komisyonu kurmaya davet ediyorum. Komisyonun uzlaşarak aldığı kararları uygulayacağım'' şeklinde konuştu.

Mısır'ın kuşatılmasını ve baskı altında tutulmasını isteyen dış güçlerin bulunduğunu iddia eden Mursi, bazı "kardeş Arap ülkeleri"nin de bu oluşumun içinde yer aldığını öne sürdü.

Ülkesindeki Hristiyanlara da seslenen Mursi, ''Hristiyan kardeşlerimizle aramızı ayıran eski rejimden kalma korkuların ne kadar büyük olduğunu anlıyorum. Yüzyıllardan beri aramızda var olan sevgi ve muhabbete dönmek istiyoruz" dedi.

Mursi, gençlere yönelik planladıkları bazı çalışmaları da anlatarak, "Gençlerin ülkenin yönetiminde söz sahibi olabilmeleri için düzenli bir mekanizma kurulması yönünde karar aldım" şeklinde konuştu.

Muhammed Mursi, 1 yıllık süreçte sağlık, sosyal, eğitim ve tarım ile toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik yaptıkları çalışmalardan da bahsetti.

Konuşmasında basına da uyarılarda bulunan Mursi, basının kışkırtıcı haber yapmamasını ve objektif olmasını istedi.

Yaklaşık 2,5 saat süren konuşmasında zaman zaman espri yapan ve ara ara Mısır'ın yerel lehçesiyle de konuşan Mursi, ordu ve emniyet birimleriyle bazı bakanlıkların çalışmalarını da övdü.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Kahire Uluslararası Toplantı Merkezi"ndeki konuşmasını, Başbakan Hişam Kandil ve Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi'nin bulunduğu bakanlar kurulu üyeleri ile bir çok yetkili salonda takip etti.

Kaynak: AA