Makineli Tarım Yüzleri Güldürüyor

ODÜ Ziraat Fakültesi, Kabadüz Kaymakamlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Kabadüz Ziraat Odası işbirliğiyle alınan ekim makinesiyle 2 ay önce ekimi yapılan patates tarlaları yüzleri güldürüyor.

Makineli Tarım Yüzleri Güldürüyor
Kabadüz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Samet Eker, patates ekim makinesiyle ekimi yapılan tarlaların rutin kontrollerinin yapıldığını, şimdiden yüzleri güldüren olumlu sonuçları almaya başladıklarını söyledi.

El ve makineyle ekimi yapılan tarlaları kıyaslama yapan Eker, “Ordu ilinde ilk defa makine ile patates ekimi yapılan tarlalarda tohumlukların gelişimi oldukça iyi şekilde devam ediyor. Vatandaşların geleneksel yöntemlerle ekimini yaptığı tarlalarda tohumluk alanlarına 3-4 tohumluk patates bıraktığı için gelişim sadece üç tohumdan birisinin çıktığı görülmektedir” dedi.

Vatandaşların yanlış teknikle ekim yapmaktan dolayı tohum maliyetinin artığını ifade eden Eker, “Yanlış teknikle ekim yapılmasından dolayı, ekimi yapılan tarlaya olması gerektiğinden fazla tohum atılıyor. Bu nedenle tohum masrafı artıyor, kazanç ise azalıyor” diye konuştu.

Eker, makineli tarlada yapılan ekimde işçiliğin sıfıra indiğini, üretimin arttığını ve vatandaşın para kazanacağını hep birlikte göreceklerini sözlerine ekledi.

Çiftçi Süleyman Yaylaçiçeği de kazma ile ekimi yapılan tarlaların, makine ile ekimini yapılan tarlalara kıyasla az geliştiğini vurguladı.
Kaynak: İHA