2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki eğitimlerini tamamlayarak mezun olan uluslararası öğrencilere, kendi halklarına hizmet etmeleri ve Türkiye ile dostluk köprüsü oluşturmaları çağrısında bulunarak, "848 yeni fidan, yeni mezun, Türkiye'nin yurt dışındaki fahri büyükelçileridir" dedi.

Davutoğlu, ATO Uluslararası Kongre Sarayı'nda düzenlenen 2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklere katılmaktan hem bir öğretim üyesi hem de dışişleri bakanı olarak büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye'nin moderniteden küreselliğe geçtiği bir dönem yaşadığına dikkati çeken Davutoğlu, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bizim en temel hedefimiz, ülkemizin her alanda yükselişini temin edecek olan küresel bir bakış açısını ve küresel bir etki gücü yapabilecek olan bir devlet olma özelliğini güçlendirmek" diye konuştu.

Bu yeni dönemde içe kapanmanın doğru olmadığını ve toplumların kendilerini insanlığa açabilme kabiliyetlerinin önem kazandığını vurgulayan Davutoğlu, "Artık kurumlarımızın tek ve öncelikli hedefi, bu ülkenin kapasitesini ve imkanını başka dost ülkelerle paylaşmak ve Türkiye'nin sesini bütün dünyada en güçlü şekilde yükseltmek olacaktır" ifadesini kullandı.

Bakan Davutoğlu, üniversiteleri bütün insanlığa açık kurumlar hale getirmekte kararlı olduklarının altını çizdi.

-"Uluslararası öğrenci oranı yüzde 10'a çıkmalı"

Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısına da değinen Davutoğlu, şu anda 180 ülkeden 36 bin 940 öğrencinin Türkiye'de bulunduğunu ve ülke genelindeki 2 milyon öğrenciyle karşılaştırıldığında bunun çok küçük bir sayı olduğunu kaydetti.

Uluslararası öğrencilere, "Yabancı değilsiniz, ailemizin bir parçasısınız" diye seslenen Davutoğlu, "Uluslararası öğrenci oranlarını en kısa zamanda yüzde 10'a çıkarmak lazım. Yani 2 milyonun, 200 bini uluslararası öğrenci olduğunda, aslında üniversitelerimiz de gerçek üniversite kimliği kazanır. Çünkü üniversiteler, ulusal kimliği geliştiren kurumlar olduğu kadar, evrensel kültüre katkıda bulunan kurumlardır" dedi.

Öğretmenlere de seslenen Davutoğlu, görevi gereği pek çok uluslararası toplantıya katıldığını anımsatarak, "Hiçbir faaliyet, benim herhangi bir uluslararası ortamda eski bir öğrencimle karşılaştığımda, kucaklaştığımda duyduğum heyecan ve mutluluğu bana vermiyor" diye konuştu.

Dünyanın çeşitli yerlerinde eski öğrencileriyle karşılaştığı anlardan örnekler veren Davutoğlu, "Bugün burada 848 fidan görüyoruz. Büyümeye, kendi gölgeleri altında yeni fidanlar yetiştirmeye ve diğerlerini o gölge altında barışa davet etmeye hazır 848 fidan. O fidanları sulayanlara, onları kendilerinin bir parçası olarak bugünlere getiren hocalarımıza teşekkür borçluyuz" ifadesini kullandı.

-"Dostluk köprüsü oluşturun, Türkçeyi unutmayın"

Davutoğlu, eğitimlerini tamamlayan ve hayata atılma aşamasına gelen öğrencilere yönelik mesajında ise şunları kaydetti:

"Kendi halkınıza, toplumunuza hizmet edin. Bize hiçbir şey borçlu değilsiniz. Sizin en öncelikli borcunuz kendi halkınıza, toplumunuza ve insanlığa olan borcunuzdur. Dönünüz ve o kardeş halklara bizden selam iletiniz ve deyiniz ki sizin için titreyen, sizin acılarınızla acı duyan, sizi mutluluğunuzdan mutluluk duyan, uzakta da olsa bir halk var."

Öğrencilere, Türkiye ile irtibatlarını her zaman korumaları çağrısında bulunan Bakan Davutoğlu, "Ülkemizle ülkeniz arasında, halkımızla halkınız arasında bir dostluk köprüsü oluşturun" dedi.

Uluslararası öğrencilerden Türkçeyi unutmamalarını da isteyen Davutoğlu, "Türkçe bir muhabbet dilidir, ama aynı zamanda bilin ki yükselen bir güç olan Türkiye'nin dili olan Türkçe önümüzdeki dönemde küresel alanda en fazla ihtiyaç hissedilecek dillerden biri olacaktır. Türkçe öğrenmek geleceğe yatırım yapmaktır" diye konuştu.

"Evrensel bir kardeşlik networkü oluşturun. İnsanlığa barış getirecek, Hz. Mevlana'nın, Hoca Ahmet Yesevi'nin, Yunus Emre'nin, bizim kültürümüzün mesajlarını dünyaya iletecek bir uluslararası network oluşturun" diyen Davutoğlu, "848 yeni fidan, yeni mezun, Türkiye'nin yurtdışındaki fahri büyükelçileridir" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin ülkelerini iki yılda bir ziyaret edebilmeleri için THY ile bir protokol yapılmasını da önererek, Uluslararası İlişkiler mezunu yabancı öğrencilere Dışişleri Bakanlığında staj yapma imkanı tanınacağını da söyledi.

Kaynak: AA