Sıcaktan Bunalan Üniversiteli Geyikler İşte Böyle Serinliyor

Bursa’da hava sıcaklığının artmasıyla birlikte bunalan geyikler, suni göletlere girerek serinliyor.

Sıcaktan Bunalan Üniversiteli Geyikler İşte Böyle Serinliyor
Hava sıcaklığının 34 dereceyi gördüğü Bursa Uludağ Üniversitesi Doğal Yaşam Alanı'nda bulunan geyikler, havuzlara girerek serinliyor. Bölgenin değişik yerlerinde hayvanların su içmesi için hazırlanan havuzlar, soğuk iklim hayvanı olarak bilinen kızıl geyikler tarafından serinlemek için de kullanılıyor. Sıcaktan bunalan geyiklerin domuzlarla birlikte aynı göllete girmesi dikkati çekti. Daha sonra göletten çıkan hayvanlar ağaçların altına giderek sıcaktan korunmaya çalıştı.

Uludağ Üniversitesi kampusunun 1980 yılında 2 milyon 500 bin fidan dikilerek hazırlandığını ifade eden UÜ Doğal Yaşam Alanından sorumlu Orman Yüksek Mühendisi Cemal Türeyen, “2004 yılında Uludağ'dan 10 tane geyik getirerek bir yaban hayat bölgesi oluşturduk. Yaban hayat bölgesi şu anda 65 tane geyik barındırıyor. Bunun yanında tavşanlar, domuzlar, tilkiler ve çeşitli sülün ve tavus kuşu gibi kuşlar da var. Burada bol gölgeli ve sulak alanlarımız var. Geyikler sıcaktan etkilendikleri zaman havuzlara girip serinliyor. Ayrıca geyikler tarafından hazırlanan doğal havuzcuklar veya yataklar var, oralarda da serinliyorlar. Geyikler göllerde hem serinliyor, hem yataklarda çamurlanıyor. Bu da onları sineklerden koruyor" dedi.

Uludağ Üniversitesi'nde toplumla iş birliği bakımından birçok faaliyet gerçekleştirdiği belirten Rektör Kamil Dilek, “Bunlardan bir tanesi de doğal hayatı korumak için yetiştirilen geyikler. Burada yılda yaklaşık 15 geyik yavrusu doğuyor. Bunları da ülkenin değişik yerlerindeki koruma alanlarına gönderiyoruz. Özellikle geçen yıl Giresun'a 20 civarında geyik gönderdik, yine Kütahya'daki üniversite doğal yaşamı koruma alanlarına geyik yavrusu göndereceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA