Gölpazarlı Kiraz Yetiştiricileri, Rusya Pazarına Açıldı

BİLECİK - ZAFER ÖZUĞUR - Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde, olumsuz hava koşulları ve önceki yıllara göre hasadın 15 gün erken başlamasına rağmen bilinçli tarım uygulamalarıyla kaliteli ürün elde eden üreticiler, Rusya'ya ihracat yapıyor. İlçeden Rusya'ya günde 3 tır kiraz gönderiliyor.

Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 620 hektar alanda kiraz üretimi yapıldığı ve bunun haricinde vişne, ayva, erik, ceviz gibi meyvelerin de üretildiğini söyledi.

Son yıllarda üreticilerin reçeteli ilaçlama yaparak Avrupa standartlarına uygun üretimi yakaladıklarını anlatan Denizli, şöyle devam etti:

"Başta 'Napolyon' dediğimiz, 0900 olmak üzere lambert, vink ve stella gibi çeşitleri üretiyoruz. Gerek dış piyasada gerekse iç piyasada alıcı bulan çeşitlerin üretimini yapıyoruz. Şu anda bizim çiftçimizin her akşam ortalama 100-150 ton kirazı geliyor. Bizim, bazı yıllarda ortalama 5 bin ton ihracatımız oluyor. Bu sene ihracatı 2 bin ton civarında bekliyoruz. İç pazarda ise bu sene 5 bin ile 7 bin ton arasında gözüküyor. Bu sene hava muhalefetinden dolayı kalibre 26-30 arasında kaldı. Bizim kirazımız, kimyasal maddeden uzak olması nedeniyle iç ve dış pazarda daha fazla tutuluyor. Gölpazarı, şu anda sistemik ilaç kullanmıyor. Avrupa'nın kullandığı ilaçlara uyuyoruz. Hatta, karne de çıkardık. Yani dış pazarda bizim kirazımız daha çok tutuluyor. Şu anda Avrupa'ya ihracat var ve 3 tane ihracat firmamız, her akşam ortalama 3 tır sarıyor. Yani, dış ülkeler bizim kirazımızı tüketiyor. Çünkü güvenilir olduğu, sistemik ilaç olmadığı, reçeteye tabi olduğu, çiftimizin daha bilinçli olduğu için dış ülkeler bizim kirazlarımızı kabul ediyor."

Denizli, ihracatın ileriki yıllarda daha da iyi olmasını beklediklerini belirterek, "Diğer yıllara göre ihracat, şu anda daha fazla ama hava muhalefeti de olduğu için onlar da zorlanıyor. İkindiden sonra yağmur yağıyor, çiftçimiz yetiştiremiyor ama bundan sonra ihracatın daha çok olacağını tahmin ediyoruz. Bu sene inşallah, ürünümüz de para edecek çiftçimizin de yüzü gülecek" diye konuştu.

İç pazarda kilogramı 2-3 liraya satılan kirazın ihracatta 4-5 liraya alıcı bulduğunu kaydeden Denizli, ilçede üretilen kirazın Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Almanya, Hollanda ve İtalya'ya ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

-"İnsan sağlığına zararlı hiçbir ilaç kullanmıyoruz"

Gölpazarı Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Öner ise ilçede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün kiraz üreticilerine yönelik verimlilik artırma ve kalıntısız ilaçlama uygulamalarının ilk kez bahçesinde başlatıldığını belirtti.

Her yıl devamlı kontrol altında ilaçlamalar yaptıklarını anlatan Öner, şöyle konuştu:

"Bilecik'te ilk defa bu bahçelerde denetimli olarak kiraz ağaçlarının ilaçlaması ve kalite kontrolü yapılmaktadır. İnsan sağlığına zararlı hiçbir ilaç kullanmıyoruz ve kalıntısız ilaçlar kullanıyoruz. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri gelip kontrol ediyor. Reçeteye göre ilaçlama yapılıyor daha sonra yetkililer tarafından kontrol ve tahlilleri yapılıyor. Ucuz ve kalitesiz ilaçlardan kullanmıyoruz, kalıntısız ilaçlar kullanmayı tercih ediyoruz."

Kiraz üreticisi Mehmet İnan de bu yıl ürün rekoltesinden memnun olmadıklarını ifade etti.

Verimsizliği, kışın çok ılıman ve ilkbaharda havaların aşırı sıcak geçmesine bağlayan İnan, "Napolyon kirazı bu ortamı sevmiyor. Sevmediği için de verimi düşük. Rekoltelerimizde de düşüklük var. Bu kiraz şu anda 2,5-3 lira arası ama işçi ve ilaçlama masrafları çok kuvvetli geliyor. İhracata gidecek kirazlarda ayırım yapıyoruz" diye konuştu.

İnan, ihracat için kirazın kilogramını firmalara 4-5 liradan sattıklarını ve toplanması zahmetli olduğundan işçi bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Kaynak: AA