Ufk Başkanı Gürsoy’dan Çarpıcı Açıklama

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Necdet Gürsoy, UFK Başkanlığı görevinden ayrılacağını açıklarken, “Siyasiler, kulaktan dolma sözlerle işi idare edecekse bu noktada bize ihtiyaç yok” dedi.

Ufk Başkanı Gürsoy’dan Çarpıcı Açıklama
Eski Ordu Ticaret Borsası ve UFK Başkanı Nejdet Gürsoy, UFK’nın Ordu’da gerçekleştirilen haziran ayı toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Başkan Gürsoy, yaptığı açıklamada, UFK Başkanlığı’nı bıraktığını belirterek, “Bugünkü toplantımın amacı bildiğiniz gibi Ordu Ticaret Borsası’nın temsilcisi olarak UFK’nın yönetim kurulundayım. İki yıla yakın bir süredir, UFK’nın da yönetim Kurulu Başkanlığı’nın da görevini yapmaktayım. Doğal olarak insanların kendilerine ait bazı prensipleri vardır. Bu prensiplerin bundan sonra bana Ulusal Fındık Konseyi’nde de yer almamam, görevi bırakmamı gerektirdiğini hissediyorum. Bu toplantı ile Ulusal Fındık Konseyi görevimden ayrılıyorum. Çünkü her şeyden önce bir seçim geçirdik. Bu seçimim neticesinde yeni bir Ticaret Odası Borsası Meclisi oluştu. Onlara da teşekkür ediyorum her ne kadar da ‘UFK’da bizi temsil edebilirsiniz’ deseler de ben etik olarak devam etmek istemiyorum. Bu toplantı ile bu görevi bırakmış oluyorum. Bundan sonra Ulusal Fındık Konseyi’ndeki arkadaşlarıma ki benim yerime birinci sıradan yedek olan arkadaş gelecek. Dokuz kişilik olan yönetim kurulu arkadaşlarımız içlerinden bir tane başkan seçecekler” diye konuştu.

Başkan Gürsoy, başkanlığı bırakma sebebini ise şu sözlerle anlattı: “Borsayı ve UFK’yı doğal olarak bırakmamın en büyük sebeplerinden bir tanesi birikiminiz varsa, deneyiminiz varsa buna müracaat edilmiyorsa Türkiye’deki borsaların, fındığın bugün bakanlıktaki resmi olan Ulusal Fındık Konseyi’nin bir ehemmiyeti önemsenmiyorsa ki bunu özellikle siyasilere söylüyorum. Bunlara müracaat edilmiyorsa özellikle UFK’ya müracaat edilmiyorsa, sokaktan, kulaktan dolma sözlerle beraber bu işler idare dilecekse bir noktada bizlere ihtiyaç yok demektir.”
“Fındık içinde bazı söyleyeceğim şeyler var. Fındık hakkında o kadar konuşan, fikir yürüten oldu ki bizlerinde bir noktada görev yapmalarına artık gerek kalmıyor” diyen Başkan Gürsoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakıyorsunuz hep sözle konuşuluyor, icraat, ortaya konulan bir şey yok. 2013 yılı fındık strateji ile ilgili ne gibi bir politika yapılacak, ne gibi bir strateji izlenecek bunların hiçbirisi belli değil. Dolayısı ile fındığın ana sorunları halen devam ediyor. 3 yıl içerisinde bu sorunların çözülmesi ya da istikrarlı bir yapıya kavuşturulması şarttır. Bu 3 yıl içerisinde bu ana sorunlar çözülmezse, fındık piyasasında çok inişli çıkışlı dalgalanma olacaktır. Fiyat konusunda üretici pek memnun olmayacak, yine istikrarsız bir ortam oluşacak. Bunların çözümüyle ilgili fındıkla alakalı olan herkesin kurum ve kuruluşların bir liderlik çatısı altında bu liderlikte bakanlıktır. Bu çatı altında fındığın çözümü için çalışılmalıdır.”
Lisanslı Depoculuğun bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğinin altı çizen Gürsoy sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sorunlarda bellidir, lisanslı depoculuk dedik, fındığın bir borsası olması gerekir dedik. Halen Hamburg’da bir fındık borsası olduğu söyleniyor. Buna baktığımız zaman artık gülmek gerekiyor. Bırakın fındıkta Hamburg Borsası’nı Hamburg’da fındığı ithal eden 1,2 firmanın dışında fındık alıcısı da kalmadı. Bunlar böyle kulaktan dolma sözlerle gündem de güncel olarak oluşturulduğu sürece bir yere gidemeyiz. Bu da önemli olan lisanslı depoculuğun süratle fındık olan bölgelere yayılması gerekir. Eğer bir fındık ürünü İhtisas Borsası istiyorsak, onun mutlaka Lisanslı Depoculuk yapan bir ortağı olması lazım. Bugün süratle Lisanslı Depoculuğu fındık olan bölgelerde yaygınlaştırmamız gerekiyor. İlk ayağını tamamlamamız gerekiyor. Eğer tamamlamazsak ileriki yıllarda sıkıntı olacaktır. 3 yıl daha Alan Bazlı Destek ödemeleri devam edecek. Bu 3 sene içerisinde verilen rakamlar, fındık üreticisi için ciddi rakamlardır. Bir nebze olsun rahatlatacak rakamlardır. Bu 3 senden sonra fındığın geleceğini uzun vade de mutlaka bir planda yapılması gerekir.”
Kaynak: İHA