19 Yıldır Gidemedikleri Köylerine Dönmek İçin Köprü İstiyorlar

Tunceli’nin Nazimiye ilçesine bağlı Dokuzkaya köylüleri, 19 yıl önce boşaltılan köylerine dönebilmek amacıyla köprü yapılması için basın açıklaması yaptı.

19 Yıldır Gidemedikleri Köylerine Dönmek İçin Köprü İstiyorlar
1994 yılında 40 haneli köylerinin boşaltılmasının ardından bir daha köylerine dönemeyen Dokuzkaya köylüleri, çözüm süreciyle birlikte köprünün yapılmasını ve köylerine yerleşmek istiyor. Yıkılan köprünün bulunduğu alanda oturma eylemi yapan köylüler, basın açıklaması yaptı. Dokuzkaya Köyü Dayanışma Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin Aygül, 1994 yılında köyleri yasaklı bölge ilan edildiği için yıllarca cenazelerini köylerine götüremediklerini söyledi.

Aygül, “Köyümüz uzun yıllar yasak bölge ilan edildi. Köyümüz ile bağlantımız tamamen kesildi. Bu yasak dönemde cenazelerimizi köye götüremedik. Mezarlarımızı ziyaret edemedik. Mal ve mülkiyet hakkımızı kullanamadık, halen de kullanamıyoruz" dedi.

Taleplerinin karşılanmaması halinde kendilerini bu ülkede özgür ve eşit vatandaş olarak kabul edemeyeceklerini söyleyen Aygül, barış sürecini desteklediklerini, bu sayede taleplerinin karşılanmasını umut ettiklerini ve köylerine dönecekleri günü beklediklerini ifade etti

Basın açıklamasının ardından alkışlarla taleplerini dile getiren köylüler, daha sonra Tunceli’ye hareket etti.
Kaynak: İHA