Yüksek Kalorili Linyit Kömürü, Elektrik Enerjisine Dönüştürülecek

KÜTAHYA - SELMA KOCABAŞ - Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesinde çıkarılan yüksek kalorili linyit kömürü, elektrik enerjisi üretiminde kullanılacak. Kurulu gücü 51 megavat olacak santralin, kasım ayında devreye alınması bekleniyor.

Polat Enerji yetkilisi Kutlu Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaatı süren santralin öngörülen bütçesinin 70 milyon dolar olduğunu söyledi.

Santralin 51 megavat gücünde olacağına değinen Köksal, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 2004 yılında 25 bin megavat enerji üretilirken 2013 yılında bu miktar 54 bin megavata ulaşmıştır. Bu çok iyi bir büyümedir. Devlet tarafından hedeflenen yatırımları tamamen özel sektör kaynaklarıyla yapmaya çalışıyoruz. Devletimiz sağ olsun yol gösteriyor, insanlarımız yapıyor. Tunçbilek beldesinde yapımına hızla devam ettiğimiz santralin, kasım ayında faaliyete geçmesini planlıyoruz. Burada yıllık 3 bin 500 kalori değerinde, bölgeden çıkarılan 360 bin ton kömür değerlendirilecek. Modern teknolojinin kullanıldığı akışkan yataklı bir santral olduğundan bir çevre kirliliğine neden olmayacak."

Bunun yanında 300 megavat gücünde başka bir santral projelerinin de bulunduğunu anlatan Köksal, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu onaylanan bu yatırıma kısa sürede başlanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Belde Belediye Başkanı Mutahhar Temel de özel sektör yatırımları ile beldelerinin enerji üretminde söz sahibi olacağını dile getirdi.

-Tunçbilek'te bin megavat gücünde enerji üretimi hedefleniyor

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tunçbilek'te ilk termik santral, 1956 yılında devlet tarafından yapıldı.

Açılışını dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in yaptığı santrale daha sonra ilave üniteler konuldu ve 1979'da 5'inci ünitenin yapımına başlandı.

Şu anda toplam 365 megavat gücüne sahip Elektrik Üretim AŞ'nin termik santrali, yılda 2 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor.

Tunçbilek'te, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Garp Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğünün rezervi tespit edilen kömür miktarı 283 milyon ton, 300 megavat gücündeki bir santralin yıllık kömür tüketiminin ise 1,5 milyon ton olduğu biliniyor.

TKİ Genel Müdürlüğü, Tunçbilek'te 117 milyon ton rezervli derin sahaları, termik santral kurma koşuluyla ihaleye çıkardı. Bu ihaleyi, Çelikler Holding kazandı. Bu kapsamda holdingin, 6 yılda Tunçbilek'te 300 megavat gücünde santral kurması planlanıyor.

Çelikler Holding, bu santrali yaptığında Polat firmasının iki projesiyle şu anda 365 megavat olan üretim miktarı yaklaşık 6 yıl sonra bin megavata yükselecek. Bu bin megavatlık güçten sağlanacak yıllık enerji miktarı ise 6 milyar kilovatsaate tekabül ediyor.

Kaynak: AA